Novinky.cz: Lidovci se bojí větší dostupnosti konopí

Novinky.cz: Lidovci se bojí větší dostupnosti konopí

Nová regulace konopí, která by měla dekriminalizovat uživatele, umožnit jim regulovaný prodej v licencovaných prodejnách nebo v tzv. konopných klubech, případně ho samopěstovat, se zasekla u lidovců.

Jako jediná strana vládní pětikoalice s návrhem národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS) nesouhlasí. Souhlasí jen s dekriminalizací samopěstitelů konopí pro léčebné účely.

O nové regulaci jednal Vobořil nedávno s předsedou lidovců Marianem Jurečkou, ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a místopředsedou lidovců a expertem strany na drogovou politiku Janem Bartoškem.

„Česká republika dlouhodobě neprovádí prevenci a léčbu s dostatečným finančním zabezpečením ani kapacitami. Za situace, kdy je v Česku zhruba 1,2 milionu lidí v rizikovém užívání alkoholu a 900 tisíc lidí v dalších závislostech, mi připadá rizikové otevírat Pandořinu skříňku další návykové látce,“ řekl Právu Bartošek.

Podle něj je třeba se nejdříve vypořádat s nedostatečnou kapacitou pro detox mladistvých. „V okamžiku, kdy se sníží práh dostupnosti marihuany, tak samozřejmě nároky, které budou kladeny na kapacitu a personální zabezpečení, se zvýší,“ dodal Bartošek.

Vobořil ale v rozhovoru pro Právo v červnu uvedl, že žádný nárůst počtu závislých na konopí nehrozí. V Česku je podle něj pouze mizivé procento lidí, kteří jsou vážněji závislí na konopí a jdou do léčby.

Samopěstování není samospásné

„I kdyby se ta čísla u lidí závislých na konopí ztrojnásobila, tak to pořád budou jednotky procent. To se ale nestane. Nikde se to nestalo. Všude, kde regulace nastaly, se situace zlepšila,“ uvedl Vobořil.

S lidovci se zatím shodl na dekriminalizaci samopěstitelů konopí pro léčebné účely. „Na to je ale potřeba říct, že vozíčkáři nebo někteří senioři nemají, jak si konopí vypěstovat. Nemají buďto zahrádku, nebo schopnosti, jsou například imobilní. Způsob, jak jim to dodat, aby nemuseli jít do zdravotního systému, nevyřeší samopěstování,“ řekl Právu Vobořil.

Podle Bartoška se většina samopěstitelů marihuany řeší v přestupkovém řízení, nikoliv v rovině trestného činu. „Jestliže někdo sedí, tak jsou k tomu pěstování ještě jiné skutky. Smysl nedává, aby ten, kdo má marihuanu pro svou osobní spotřebu, byl přísně trestán. Ale otevření maloobchodů, konopných klubů a podobně naši podporu opravdu nemá,“ dodal Bartošek.

Vobořil však namítá, že nežádá deregulaci. „Navrhuji pouze neprohibiční model, kde nezavíráme lidi na dlouhá léta do vězení. Navrhuji také jiný typ kontroly. To je věc, kterou si zatím neumíme vysvětlit,“ popsal Vobořil.

Podle něj ostatní vládní strany vnímají nový typ regulace konopí jako potřebný krok. Pro lidovce tak připraví po dohodě s novým šéfem lidoveckých poslanců Alešem Dufkem seminář.

„Řešení je několik. Buď najdeme kompromis, nebo se dohodneme, že se to nechá na volném hlasování každého poslance,“ dodal protidrogový koordinátor Vobořil.

Na kompromis však podle Bartoška moc prostoru není. Vadí mu také, že se v návrhu neuvažuje o podobných adiktologických brzdách jako například u hazardu, kde jsou závislí vyloučeni z hraní.

„Pro mě a lidovce bude vždycky hlavním argumentem veřejné zdraví a to, abychom eliminovali sociálně patologické jevy. Dokud tyto základní otázky nebudou zodpovězeny, včetně toho, jaká bude prevence, tak příliš prostoru pro jednání nevidím,“ uzavřel.

Autor: Matěj Kučera

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa