ICBC Berlin – Co znamená „plán B“ pro německý konopný průmysl?

ICBC Berlin – Co znamená „plán B“ pro německý konopný průmysl?

Mezinárodní konference o konopí (ICBC) Berlin 2023 se minulý týden vrátila do hotelu Estrel Berlin a přivítala tisíce hostů, řečníků a vystavovatelů.

Jen několik týdnů poté, co německá vláda oznámila zásadní posun ve svých plánech na spuštění komerčního trhu s konopím, byla konference plná diskuse o tom, jaké příležitosti pro podniky v zemi zbývají a kde leží další oblasti příležitostí.

To se pochopitelně odrazilo v řečnických relacích a panelových diskusích na konferenci, kde na pódium vystoupila řada předních hlasů z oboru, aby podrobně rozebrali aktuální stav.

Klíčové poznatky:

  • Německo nyní prosazuje „plán B“, kombinaci „všeho, co najdou“, což bylo povoleno dohodami EU a OSN.
  • Mnoho otázek ohledně pilíře 1 a pilíře 2 zůstává nezodpovězeno
  • 250 metrů dlouhá školní zóna pro pěstitelské a konzumní oblasti by znamenala „téměř všude v Berlíně bude uzavřená zóna“ a bez „značek na silnici“ by to bylo obtížné prosadit.
  • Pilíř 1 má být spuštěn letos, ale existují návrhy, že to bude pravděpodobněji na začátku roku 2024, časová osa pro Pilíř 2 zůstává nejasná, ale existuje motivace k rychlému pohybu.
  • Současný plán pravděpodobně přinese roční příjmy ve výši 1,135 miliardy eur, zatímco předchozí plán plné legalizace měl podle odhadů přijít na zhruba 4,7 miliardy eur.
  • Nejvýznamnější připravovanou změnou je odstranění „všech účinných látek souvisejících s konopím“ ze seznamu narkotik a převedení do nového zákona o konopí, což může mít významný dopad na lékařský trh.
  • I když je nová legislativa pro podniky „zklamáním“, stále znamená, že Německo je „průkopníkem“ evropské reformy konopí, přičemž žádná jiná země kromě Malty (a nyní Lucemburska) nenabízí takové liberální zákony o konopí. 

Zahajovací zasedání, které vedl partner přední obchodní advokátní kanceláře Dentons Peter Homberg, provedlo posluchače tím, co víme a co nevíme o aktuálních návrzích předložených německou vládou v dubnu.

Pan Homberg vysvětlil, že německá vláda se v říjnu 2022 obrátila na Evropskou komisi (EK) se svými původními návrhy na trh s konopím pro dospělé, „v neformálním procesu dotazování EK, můžeme to udělat?“.

To bylo, jak navrhuje, součástí snahy vyhnout se opětovnému napomenutí Evropským soudním dvorem poté, co nedávno „velký čas“ ztratil kvůli jeho zásadám ochrany údajů .

„Co se stalo, nikdo neřekne jasně, ale já to řeknu jasně.“ Řekli ne.

„Nedovolili to, co jsme si v říjnu představovali… Tak co se stalo? Plán B.

Dodal, že tento „plán B“ byl vytvořen tak, že německá vláda „nahlédla do krabice a vzala vše, co mohla najít“, což bylo přípustné podle dohod EU a OSN, což vedlo ke strategii, která byla „pro průmysl zklamáním“.

Vzhledem k tomu, že nová strategie pronikla do tisku v květnu, pan Homberg naznačil, že zůstává řada praktických otázek, které dosud zůstaly nezodpovězeny.

První problém se týkal pilíře 1 nových návrhů a spuštění pěstitelských klubů konopí po celé zemi, z nichž by podle výpočtu pana Homberga každý mohl potřebovat vypěstovat 300 kg za rok na klub.

Vzhledem k tomu, že konopné kluby budou muset být v určité vzdálenosti od škol, bylo by téměř nemožné najít dostatek místa ve městech, jako je Berlín, což je problém, který byl podrobně probrán v pozdějších panelech.

Pokud jde o druhý pilíř, který navrhuje pilotní studie konopí ve švýcarském stylu, pan Homberg uvedl, že zatím není jasné, zda by je museli dodávat domácí výrobci, jak bylo stanoveno v původních návrzích. Pokud ano, říká, že by došlo k výraznému výpadku dodávek.

Pozitivněji se pan Homberg zmínil o nadcházejících navrhovaných změnách německého zákona o narkotikech, podle nichž budou „všechny účinné látky související s konopím“ odstraněny ze seznamu narkotik a převedeny do nového zákona o konopí.

To, jak pokračoval, bude mít potenciálně významný dopad na německý trh s léčebným konopím, protože budou odstraněny hlavní překážky pro pacienty a předepisující lékaře.

Pokud jde o to, kdy se tato nová strategie pravděpodobně uskuteční, pan Homberg uvedl, že první pilíř má být zaveden do konce roku 2023. Řekl však, že „dosud jsme byli ohledně časového rámce trochu pesimističtější“, což naznačuje, že pravděpodobněji přijde na začátku roku 2024.

Očekává se, že druhý pilíř bude představen po letní přestávce, což je další téma, které bylo podrobně rozebráno později ten den.

Současný plán pravděpodobně přinese roční příjmy ve výši 1,135 miliardy eur, zatímco předchozí plán plné legalizace měl podle odhadů přijít na zhruba 4,7 miliardy eur.

Dále Georg Wurth, vedoucí Německé konopné asociace, přednesl svou analýzu současné situace v Německu v sekci nazvané „Může to Německo zvládnout?“.

Pan Wurth se vyjádřil přímo k názvu seance a řekl: „Německo to nezvládne. K úplné legalizaci podle mého názoru v tomto desetiletí nedojde, a to je zklamání.“

Navzdory tomuto upřímnému hodnocení pokračoval tím, že naznačil, že stále existuje důvod k oslavám a že i s novým rámcem bude mít Německo stále jeden z nejliberálnějších postojů ke konopí v Evropě.

„Žádná jiná země vám kromě Malty nedovoluje pěstovat nebo držet malá množství konopí v Evropě. (Zprávy o tom, že Lucembursko také upravilo své zákony, byly teprve nedávno porušeny.)

„Malta je nyní průkopníkem legalizace v Evropě. Německo v prvním pilíři plánuje dohnat Maltu, a to i s tou kopí hlavou. Teď jsem si jistý, že Evropa bude následovat Německo.“

Není to jako ve Švýcarsku, kde je 300 lidí na projekt, z legálního prodeje konopí by mohly těžit celé státy, stovky tisíc lidí. To je stále velmi významné.

Pokud jde o to, zda bude každý pilíř schválen, navrhl, že zatímco horní komora může stále zastavit celý proces, věří, že je v souladu s evropským právem, jinak by Malta „byla v mnohem větších potížích“.

Pokud jde o druhý pilíř, navrhl, že německé pilotní studie „nebudou jako Švýcarsko, kde je 300 lidí na projekt“, ale že by z legálního prodeje konopí mohly těžit celé státy a stovky tisíc lidí.

Dále řekl, že některé obce se již ucházely o hostování těchto modelových projektů, čímž „vyvíjely tlak na politiky“.

„Diskuse se nedusí, ale vře. Takže motivace je dobrá, ale mohli bychom si vystačit s více obhájci ve vládě.“

Zdroj: BENA STEVENSE, businessofcannabis.com

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa