Navzdory výzvám k zastavení poprav byl v Singapuru za pašování konopí popraven již druhý člověk

Navzdory výzvám k zastavení poprav byl v Singapuru za pašování konopí popraven již druhý člověk

KUALA LUMPUR: I přes rostoucí výzvy, aby městský stát zastavil popravy související s drogami, Singapur ve středu oběsil dalšího občana za obchodování s konopím, druhého za tři týdny.


Sedmatřicetiletý muž byl popraven poté, co soud v úterý bez slyšení zamítl jeho poslední pokus o znovuotevření jeho případu, uvedla aktivistka Kokila Annamalai z organizace Transformative Justice Collective, která obhajuje zrušení trestu smrti v Singapuru.


Muž, který nebyl jmenován, protože jeho rodina požádala o soukromí, byl sedm let uvězněn a v roce 2019 odsouzen za obchodování s přibližně 1,5 kilogramy konopí, uvedla. Jeho snaha o znovuotevření jeho případu byla založena na důkazech DNA a otiscích prstů, které ho spojovaly s mnohem menším množstvím, k jehož vlastnictví se přiznal. Podle singapurských zákonů může obchodování s více než 500 gramy konopí vést k trestu smrti.


„Pokud se něco nezmění, abychom to zastavili, obáváme se, že toto vražedné řádění bude pokračovat i v příštích týdnech a měsících,“ řekla. Asi 600 vězňů je v cele smrti v městském státě, většinou za trestné činy související s drogami, dodala.


Singapur loni po dvouleté přestávce kvůli pandemii COVID-19 popravil 11 lidí za drogové trestné činy. Oběšení jednoho konkrétního Malajsijce, o kterém se věřilo, že je mentálně postižený, vyvolalo mezinárodní pobouření a přivedlo zemi pod kontrolu za porušování lidských práv.
Před třemi týdny byl při první letošní popravě oběšen Singapuran Tangaraju Suppiah, 46, za obchodování s 1 kilogramem konopí, ačkoli nebyl chycen s drogami. Žalobci uvedli, že podle telefonních čísel byl vysledován jako osoba odpovědná za koordinaci dodávek drog, což popřel.


Skupiny pro lidská práva, britský magnát Richard Branson a Organizace spojených národů naléhali na Singapur, aby zastavil popravy za trestné činy související s drogami, protože stále více důkazů ukazuje, že trest smrti je jako odstrašující prostředek neúčinný. Singapurské úřady však trvají na tom, že všichni vězni mají řádný soudní proces a že trest smrti zůstává „součástí singapurské komplexní strategie prevence škod, která se zaměřuje jak na poptávku po drogách, tak na nabídku“.


Kromě Singapuru Amnesty International uvedla, že po přestávce od roku 2016 Indonésie loni provedla 112 poprav zastřelením souvisejících s drogami. Naproti tomu sousední Thajsko legalizovalo konopí, zatímco Malajsie ukončila povinný trest smrti za závažné zločiny.

Zdroj: arabnews.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa