Portugalsko rozšiřuje rozsah dekriminalizace drog

Portugalsko rozšiřuje rozsah dekriminalizace drog

Portugalská vláda tento týden schválila konečný text nového protidrogového zákona, který je výsledkem návrhu zákona předloženého parlamentu v březnu skupinou převážně poslanců Sociálně demokratické strany (PSD). Po určité kritice ze strany justiční policie a samotné PSD jej schválil parlament.

Toto opatření je zvláště důležité pro zavedení mechanismů navržených ve vyhlášce č. 94/96 ze dne 26. března 1996, které definuje diagnostické postupy a odborná vyšetření nezbytná k charakterizaci stavu drogové závislosti, jakož i maximální množstevní limity pro každá jednotlivá průměrná denní dávka nejčastěji konzumovaných rostlin, látek nebo přípravků uvedených v tabulkách I až IV připojených k vládnímu nařízení č. 15/93 ze dne 22. ledna 1993.

Návrhy PSD a PS na změnu protidrogového zákona

Návrh PSD se snažil urychlit zařazení syntetických látek, které začínají představovat problémy v různých částech země a Evropy, na seznam.

Návrh PS naopak požadoval změnu výkladu právní úpravy, a to z důvodu stále více odsouzení za konzumaci, a to z důvodu aplikace judikatury, která končí kriminalizací uživatelů drog.

Zatímco cílem sociálnědemokratického poslaneckého zákona bylo napravit již zastaralý název, který byl v legislativě stále platný, verze navržená v červnu socialistickými poslanci přinesla do portugalské protidrogové politiky jiný přístup: držení většího množství než toho, co je typické pro vyhlášku 94 /96 není nutně považováno za obchodování.

Tento pozměňovací návrh byl schválen ve speciálním výboru, čímž se mění protidrogový zákon s cílem zpružnit množství látek, které mohou mít spotřebitelé v držení, aniž by byli kriminalizováni.

Novela vycházela z údajů Zprávy SICAD – Intervenční služby v návykovém chování a závislostech, která upozornila, že judikaturní fixační smlouva 8/2008 Nejvyššího soudu legitimizovala na základě platné právní úpravy odsouzení za trestný čin sp. spotřeba.

Novela navrhovaná PS vychází z premisy, že držení většího než tabulkového množství již není trestným činem konzumace a pouze kvantitativní rozměr je známkou toho, že držení může být určeno k obchodování.

Navzdory kritice justiční policie, která se k novele vyjádřila, předložila PSD i vysvětlení hlasování, ve kterém vítá aktualizaci klasifikace zákona, ale kritizuje opatření navrhované PS.

Zdroj: businessofcannabis.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa