Cnn.iprima.cz: Prezident Petr Pavel rozvedl své názory na legalizaci konopí. Zvážil by i vyhlášení amnestie

Cnn.iprima.cz: Prezident Petr Pavel rozvedl své názory na legalizaci konopí. Zvážil by i vyhlášení amnestie

Nejsem proti legalizaci konopí a vyhlášení amnestie pro lidi, kteří v této souvislosti budou aktuálně ve vězení, uvedl prezident Petr Pavel. V pátek to řekl v Ostravě, kde se účastnil festivalu Colours of Ostrava. V rámci diskusního fóra Meltingpot také vystoupil ve speciálním dílu podcastu Kecy & Politika Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose. Během hodinového rozhovoru rovněž potvrdil, že je připraven prosazovat elektronickou formu voleb. Podle něj je to způsob hlasování odpovídající 21. století.

Nástup prezidenta na scénu připomínal příchod rockových hvězd. Zcela zaplněná Aula Gong s kapacitou 1 500 míst jej vítala hlasitým potleskem vestoje. Hned na začátku si s moderátorskou dvojicí připil slivovicí z roku 1998. „To byl rok, kdy Miloš Zeman poprvé vyhrál volby (do Poslanecké sněmovny),“ komentoval to Michopulos.

Hned jedna z prvních otázek směřovala právě k možnosti elektronických voleb. „Pojďme do 21. století. Udělejme elektronickou volbu a stejně tak i sběr podpisů pro registraci prezidentských kandidátů,“ řekl Pavel. Výhodu spatřuje v tom, že lidé budou moci volit z domova. Ulehčí to situaci i voličům v zahraničí, kteří často musejí k urnám cestovat na velké vzdálenosti. „Proč tedy těmto lidem nevyjít vstříc? A udělat to moderně…, myslím obecně všechny volby,“ doplnil.

Prezident Petr Pavel na festivalu Colours of Ostrava, 21. 7. 2023Zdroj: CNN Prima NEWS

Připustil ale, že nemá pravomoci toto sám prosadit. „Mám málo formálních pravomocí, ale mám hodně neformálních možností. Když budu zvedat tato témata, to by bylo, aby se něco nepovedlo. Politické strany budou vždy dělat to, co budou chtít lidé. Když lidé budou chtít elektronickou volbu, tak to začnou brát za své, jako by to chtěly už dávno,“ dodal.

Otázky se týkaly i možné milosti pro odsouzené za trestné činy související s konopím v případě jeho legalizace. „Konopí podle řady studií páchá méně škody než jiné povolené drogy. Úvahy o regulované legalizaci jsou namístě. Pokud by tomu tak bylo, nedávalo by pak smysl, aby ti lidé dál seděli ve vězení,“ řekl prezident s tím, že by bylo na místě pro ně vyhlásit amnestii.

Osobně považuje Pavel prezidentskou milost za rizikovou a ošemetnou pravomoc. Je ale připraven si celou agendu převzít z rukou ministerstva spravedlnosti. Tam ji delegoval jeho předchůdce Miloš Zeman. „Agendu si chci vzít zpátky v plném rozsahu. Včetně lidí, kteří se jí věnují,“ řekl.

Než se tak stane, bude však podle něj potřeba změnit zákony tak, aby kancelář prezidenta měla opět přístup do registrů k ověřování potřebných informací. Prezident už o tom jednal s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Pravomoc by chtěl následně využívat především v případě justičních omylů, nepřiměřeně vysokých trestů a podstatných humanitárních okolností.

Zdroj: cnn.iprima.cz/ Viet Tran

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa