Denik.cz: Na Moravském náměstí v Brně budí povyk konopí. Vyplejeme ho, zní z radnice

Denik.cz: Na Moravském náměstí v Brně budí povyk konopí. Vyplejeme ho, zní z radnice

Nezvyklou botanickou podívanou prožívají v těchto dnech Brňané, kteří procházejí kolem opraveného Moravského náměstí v Brně. Mezi řadou okrasných travin a květin se totiž v jednom z míst tyčí zhruba půl metru vysoká rostlina konopí. Podle odborníků se však jedná o konopí seté, které psychoaktivní látku THC neobsahuje.

Vedoucí Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Magdaléna Chytrá upozornila, že rostlinu v žádném případě nelze nazvat marihuanou. „Jedná se o konopí seté. Osivo se běžně míchá do krmiva pro ptáky. Jde o odrůdu technickou, která žádné THC neobsahuje,“ sdělila Deníku Chytrá.

Video a foto ke shlédnutí – ZDE!

Zároveň poznamenala, že se rostlina pěstuje nejčastěji kvůli vláknu nebo právě do krmení pro ptactvo. „To také semena roznáší, takže to není žádná exkluzivita. Sazenice rostou běžně na sídlištích, kde mají lidé klece s ptáky na parapetu,“ pokračovala odbornice.

Mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová přiznala, že seté konopí nebylo původní součástí výsadby v parku na Moravském náměstí. Neplánovaným zpestřením se již představitelé městské části zabývají. „Jestli tam semena zanesli ptáci, nebo je tam někdo pohodil, se už nedozvíme. Rostliny vyplejeme,“ zhatila Dobešová naděje mnohých nenechavců.

Autor: Terezie Sekáčová

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa