Mondaq.com: Kanada – Může dlužník nakládat se svým majetkem v rámci insolvenčního řízení?

Mondaq.com: Kanada – Může dlužník nakládat se svým majetkem v rámci insolvenčního řízení?

Nedávné rozhodnutí stanovilo, že úřad Canada Revenue Agency („CRA“) by neměl odepřít obnovení licence ke spotřební dani vydané podle zákona o spotřebních daních z roku 2001 („zákon o spotřebních daních“), pokud je licence ke spotřební dani nezbytná k tomu, aby dlužník mohl nakládat se svým majetkem v rámci insolvenčního řízení.

Dne 10. července 2023 poskytl Nejvyšší soud Britské Kolumbie (dále jen „soud“) své ústní důvody ve věci Tantalus Labs Ltd. (Re) , 2023 BCSC 1450, rozhodnutí, které zahrnovalo spor mezi Tantalus Labs Ltd. (dále jen „Tantalus“) , společnost zabývající se konopím se sídlem v BC, která podala Oznámení o záměru učinit návrh (dále jen „NOI“ a „Řízení NOI“) podle § 2 odst. 1 písm. 50.4 zákona o úpadku a insolvenci (dále jen „ BIA “) a CRA v souvislosti se svým prohlášením, že společnost Tantalus není způsobilá pro obnovení své licence ke spotřební dani z konopí (dále jen „licence ke spotřební dani“) podle zákona o spotřebních daních , což bylo nezbytné k tomu, aby společnost Tantalus mohla prodávat jeho inventář konopí v NOI Proceedings ve prospěch jeho zúčastněných stran.

Pozadí

Tantalus provozoval federálně licencované zařízení na výrobu a distribuci konopí V Kanadě potřebují výrobci a distributoři konopí k výrobě, distribuci a prodeji konopných produktů jak licenci na konopí vydanou podle zákona o konopí, tak licenci na spotřební daň vydanou podle zákona o spotřebních daních. .

Tantalus měl značné nedoplatky na spotřební dani kvůli CRA. Společnost uzavřela smlouvu o platebním plánu s CRA, dokončenou dne 12. června 2023, která podrobně popisuje měsíční splátkový kalendář společnosti Tantalus pro nedoplatky spotřební daně a kritéria, která je třeba splnit, aby byla společnost i nadále způsobilá obnovit svou spotřební licenci („kritéria pro obnovení“). První platba podle plánu plateb byla splatná 30. června 2023.

Dne 12. června 2023 vydal zajištěný věřitel společnosti Tantalus výzvu k platbě a oznámení o záměru vymáhat zabezpečení proti aktivům společnosti Tantalus v důsledku předchozích nesplácení. Společnost Tantalus následně pověřila společnost Ernst & Young Inc. (dále jen „návrhový správce“), aby dne 28. června 2023 podala NOI, což vedlo k automatickému zastavení řízení, které vstoupilo v platnost.

Dne 29. června 2023 CRA kontaktovala společnost Tantalus, aby informovala společnost, že již nemá nárok na obnovení licence pro spotřební daň, přestože společnost Tantalus neporušila platební plán ani žádné z kritérií pro obnovení. CRA také uvedla, že se zúčastní zařízení Tantalus ihned poté, co dne 10. července 2023 vyprší platnost spotřební licence, aby zničila veškerý inventář konopí Tantalus a konopné kolky, a to bez ohledu na přerušení řízení.

CRA zaujala stanovisko, že v důsledku toho, že společnost Tantalus podala NOI, uvedla, že společnost nemá „dostatečné finanční zdroje k tomu, aby mohla vést [svou] činnost odpovědným způsobem, což je jedno ze specifikovaných kritérií obnovy. To bylo v rozporu s důkazy od správce návrhu, které prokázaly, že společnost Tantalus bude mít dostatečné finanční zdroje na dokončení svého řízení NOI.

Soudní řízení

Dne 10. července 2023, v den, kdy vypršela platnost licence ke spotřební dani, podal Tantalus žádost o následující úlevu:

  • prohlášení CRA za porušení zastavení řízení podle ust. 69.6(4) BIA ;
  • prohlášení, že CRA nesmí ničit známky a inventář konopí do 28. července 2023;
  • deklarovat prodloužení licence ke spotřební dani do 28. července 2023; a
  • uděluje společnosti Tantalus možnost prodávat svůj inventář mimo běžné obchodní činnosti bez licence ke spotřební dani, ale pod podmínkou souhlasu správce návrhu.

CRA zpochybnila jurisdikci Soudu k udělení nápravy požadované Tantalem a strany se dohodly, že slyšení ve věci samé, pokud jde o jurisdikci Soudu, by se mohlo konat 27. července 2023. Nehledě na to, že CRA zpochybnila jurisdikci Soudu udělit nápravu, kterou původně požadoval Tantalus se Soud rozhodl uplatnit své uvážení podle § 183(1)(c) BIA a udělil příkaz („Status quo Order“) poskytující společnosti Tantalus následující předběžné opatření:

  • licence ke spotřební dani byla zachována a obnovena do 27. července 2023, protože byla platně vydána společnosti Tantalus při podání NOI;
  • CRA byla znemožněna podniknout jakékoli kroky proti Tantalu do 27. července 2023; a
  • Společnosti Tantalus by bylo povoleno pokračovat v prodeji inventáře konopí běžným způsobem na základě licence ke spotřební dani pod dohledem správce návrhu.

Soud, opírající se o Arrangement relatif à Rising Phoenix International Inc. , 2022 QCCS 1670, shledal následující faktory relevantní při výkonu svého uvážení udělit příkaz Status Quo společnosti Tantalus:

  • Jednalo se o výjimečný případ z důvodu nevysvětlitelného jednání a záměru CRA zničit inventář Tantalusu v insolvenčním řízení, zejména vzhledem k tomu, že CRA byla významným nezajištěným věřitelem Tantalusu;
  • Poskytnutí úlevy společnosti Tantalus bylo velmi naléhavé, protože licence ke spotřební dani vyprší do konce dne a existovalo značné riziko pro zájmy ostatních zúčastněných stran společnosti Tantalus;
  • Slyšení s ohledem na jurisdikci soudu ohledně původního požadovaného opatření bylo naplánováno na 27. července 2023, což umožnilo pouze krátké prodloužení licence na spotřební daně, kdy by Tantalus měl dohled nad návrhovým správcem pro prodej s běžným kurzem a soudem za mimoběžný prodej inventáře konopí;
  • Názor návrhového správce, že projekce peněžních toků společnosti Tantalus naznačovaly, že by mohla provádět operace po dobu trvání řízení NOI odpovědným způsobem, což bylo jedním z klíčových kritérií pro obnovení licence ke spotřební dani;
  • Tantalus by byl schopen platit veškeré spotřební daně vzniklé v důsledku prodeje inventáře konopí v průběhu řízení NOI;
  • Povolení prodeje inventáře konopí do 27. července 2023 by zachovalo určitou hodnotu v inventáři konopí společnosti Tantalus ve prospěch všech zúčastněných stran a mohlo by vést k platbě nezajištěným věřitelům společnosti Tantalus, včetně CRA;
  • CRA by nebyla uděleným prozatímním opatřením dotčena.

I když byly skutečnosti v tomto případě jedinečné, toto rozhodnutí poskytuje užitečné vodítko ohledně toho, kdy se soud může rozhodnout uplatnit své diskreční pravomoci podle § 2 odst. 1 písm. 183 odst. 1 písm. c) BIA , kdy se vládní regulační orgán snaží vykonávat zákonné pravomoci způsobem, který by mohl být v rozporu s přerušením řízení podle BIA a poškodit hodnotu majetku dlužníka. Může také podpořit stanovisko, že při budoucích likvidacích zásob konopí ze strany výrobců v platební neschopnosti, kdy se CRA snaží buď zrušit nebo neobnovit své licence pro spotřební daň v důsledku historických nesplácení plateb, nejpraktičtějším výsledkem je likvidace zásob konopí maximalizovat hodnotu nemovitosti.

Obsah tohoto článku má poskytnout obecný návod k dané problematice. Je třeba vyhledat odbornou radu ohledně vaší konkrétní situace.

Autor: William EJ Skelly , Chris Nyberg a Jessica Reid

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa