Businessofcannabis.com: Česká konopná reforma: Pokrok, projekce a politika

Businessofcannabis.com: Česká konopná reforma: Pokrok, projekce a politika

Za poslední rok se Česká republika ukázala jako nejzajímavější evropská perspektiva reformy konopí a potenciální komerční legalizace.

V prvním ze série článků, které se hluboce ponoří do trhu a zaměří se na vše od jeho progresivních zákonů týkajících se konopí až po jeho dodavatelské řetězce a investiční potenciál, Business of Cannabis prozkoumá aktuální politické klima v zemi.

Vedle většinové podpory navrhovaných regulačních změn ze strany veřejnosti má Česká republika jednu z nejslibnějších politických oblastí v Evropě, pokud jde o reformu konopí.

I když na cestě k legalizaci nepochybně zůstávají překážky, očekává se, že Česká republika bude mít hladší jízdu než ostatní evropské protějšky, jako je Německo, které musí překonat nedostatek většiny v horní komoře i nevyhnutelný mezinárodní tlak.

Český trh

V září 2022 oznámil národní protidrogový koordinátor a bývalý protikomunistický aktivista Jindřich Vobořil plány na provedení komplexní reformy konopí do začátku roku 2024.

První návrh tohoto zákona předložili členové současné pětistranné pravicově orientované koaliční vlády České republiky Pirátské strany a zaměřili se nejen na harm reduction, ale také na potenciální ekonomické přínosy regulace a zdanění.

„Zdaněním získáme miliardy korun ročně a zároveň předejdeme zbytečným výdajům na represe. Pokud se nám navíc podaří společně s německým nastartovat regulovaný trh, bude to pro naši ekonomiku znamenat obrovské příležitosti v oblasti exportu,“ uvedla v říjnu 2022 tisková zpráva Pirátské strany .

Pokud by se vládě podařilo prosadit úplný komerční trh s konopím pro dospělé, projekce naznačují, že velikost trhu na hlavu by mohla být větší než v Německu, pokud by to zvládla stejně.

Podle European Adult-Use Cannabis Report společnosti Prohibition Partners by Česká republika, která má přibližně 10,5 milionu občanů, mohla do roku 2027 dosáhnout hodnoty 158,65 milionu EUR na trhu pro dospělé.

Pokud by byl stejný trh pro dospělé spuštěn v Německu, které má zhruba osmkrát více obyvatel než Česká republika, předpokládá se, že jeho trh bude mít za stejné období hodnotu 259 milionů eur.

České Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMC) loni zjistilo, že konopí užilo asi 800 000 lidí v České republice a že téměř třetina dospělé populace země je alespoň předtím vyzkoušela.

Dr. Tomáš Ryska, generální ředitel Astrasana Czech sro, přední české konopné společnosti, řekl Business of Cannabis , že toto číslo bude pravděpodobně mnohem vyšší, protože studie se zabývala pouze těmi, kteří jej používají výslovně pro lékařské účely.

Legislativní pokrok

Od dubna, kdy návrh zákona dostal zelenou, expertní skupiny upřesňují podrobnosti návrhu zákona.

navrhuje povolení domácího i komerčního pěstování konopí, zakládání speciálních klubů pro rekreační využití

Tyto návrhy se soustředí na povolování domácího i komerčního pěstování konopí, zřizování speciálních klubů pro rekreační využití a licenční prodej v obchodech pro osoby starší 18 let. Občané ČR by si mohli koupit až pět gramů konopných květů denně , ale bude nutné se zaregistrovat jako součást „speciálního registru uživatelů“.

Pan Vobořil na začátku tohoto roku vysvětlil : „Zákazník by si mohl za měsíc koupit pouze omezené množství, aby nemohl obchodovat sám. Prodejci by pak měli přístup do registru prostřednictvím specifického kódu a mohli by zkontrolovat již zakoupenou částku.“

Různá vládní ministerstva nyní poskytují zpětnou vazbu a nabízejí své připomínky k návrhu zákona, než bude předložen a předložen k hlasování.

Pan Vobořil byl patrně v pravidelném kontaktu s EK, svými evropskými protějšky a různými stranami v celé své koalici.

I když nebyl uveden žádný definitivní časový plán, pan Ryska se domnívá, že po letní přestávce „nejdůležitější část procesu proběhne nyní na podzim a konečné rozhodnutí by mělo padnout do konce roku“.

Z pěti politických stran, které byly v roce 2021 odhlasovány do koalice, se nyní rozumí, že čtyři podporují návrhy předložené panem Vobořilem.

Plány mají také podporu premiéra Petra Fialy, který vede pětikoalici se 108 mandáty, a tedy většinou ve 200místném parlamentu, a nově zvoleného prezidenta země, bývalého generála NATO Petra Pavla, který veřejně podpořili návrhy .

Letos v červenci se Vobořil sešel s lídry KDU-ČSL, jediné koaliční strany, která je proti návrhům, ve snaze vysvětlit, že regulace konopí by představovala nejlepší možnou metodu ochrany země. mládež a společnost jako celek.

Před pouhými týdny strana uspořádala v Poslanecké sněmovně kulatý stůl s lékaři, adiktology a dalšími odborníky, na kterém řada účastníků vyjádřila své obavy z potenciálu „přidání další návykové látky do současného portfolia legálních drog“. ‚.

Podle pana Rysky je to ale prostě součást dlouho očekávaného odporu ze strany protistrany, na který byl upozorněn na samostatném jednání na úřadu vlády o týdny dříve.

„Bylo jednání na úřadu vlády, kterého jsem se zúčastnil, a jedna z věcí, která byla zmíněna, bylo, že bychom měli očekávat negativní kampaň proti těmto plánovaným změnám. To už se vlastně děje. Můžete vidět pravidelné články proti plánovanému nařízení,“ řekl.

Vysvětlil, že tohoto kulatého stolu se zúčastnili pouze lékaři a odborníci, kteří již vyjádřili svůj nesouhlas s návrhy, a že byl zorganizovanou součástí této negativní kampaně.

I přes tento stále hlasitější odpor je důležité poznamenat, že KDU-ČSL není zcela proti návrhům.

Rozumí se, že obecně do určité míry podporují sebekultivaci a dekriminalizaci, ale jsou specificky proti zavedení úplného komerčního trhu.

A co je důležitější, mnozí se domnívají, že podpora KDU-ČSL pro přijetí zákona ani nebude nutná.

„Křesťanští demokraté mají tak malou preferenci v tom, že kdyby byly volby dnes, nedostali by se ani do parlamentu,“ pokračoval Ryska.

Stále však zůstávají součástí koalice, takže jejich opozice by mohla potenciálně „narušit rovnováhu vlády, pokud půjdou proti ní“.

I bez jejich podpory budou pravděpodobně ostatní opoziční strany o legislativě hlasovat zdarma, což znamená, že čísla by se dala najít jinde.

I když nic není definitivní, pan Ryska naznačuje, že „technicky je možné, že hlasování křesťanských demokratů není nutné“.

Autor: BENA STEVENS

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa