Hemptoday.net: Průzkum ukazuje, že na novozélandských vinicích rostliny konopí zlepšují kvalitu vína a půdu

Hemptoday.net: Průzkum ukazuje, že na novozélandských vinicích rostliny konopí zlepšují kvalitu vína a půdu

Víno vyrobené z hroznů pěstovaných společně s konopím vykazovalo podle výzkumu na Novém Zélandu zvýšenou kvalitu a přítomnost rostlin konopí zlepšila půdu na vinicích.

Tříletá studie vinařky Kirsty Harkness a Marka Krasnowa, výzkumníka v oblasti vinohradnictví, ukázala, že konopí je životaschopnou krycí plodinou pro novozélandské vinice, protože poskytuje prostředek pro zmírnění zhutnění půdy a přidává do půdy organickou hmotu.

Konopí také nabízí potenciální druhý zdroj příjmů pro pěstitele sloužící vinařskému průmyslu a může být sklizeno dříve než hrozny, uvádí výzkumná zpráva .

Ostatní spoluplodiny se nezdařily

Studie provedená ve vinařské oblasti Marlborough ukázala, že konopí na vinicích Sauvignon Blanc zakořenilo bez nutnosti zalévání, kde se jiné krycí plodiny nepodařilo vypěstovat. Vinařská oblast Marlborough se nachází na severu jižního ostrova Nového Zélandu.

„To umožnilo konopí pokračovat v růstu a sekvestrovat uhlík déle do sezóny,“ navrhuje studie a dodává, že rostliny konopí byly schopny růst na kolečkách traktoru a vyvíjely se hluboké kořeny, které snižují zhutňování půdy – hlavní problém ve vinicích. Zhutnění může být škodlivé, protože hrozí „udušení“ kořenů vinné révy. 

„Skutečnost, že konopí nekonkurovalo vinné révě, ale mělo pozitivní vliv na půdy a vína, je velmi vzrušující,“ řekl Harkness časopisu  New Zealand Wine Grower , magazínu Novozélandské vinařské asociace, a poznamenal, že šťáva z přilehlých hroznů konopí mělo větší populaci původních kvasinek a produkovalo kvalitnější víno než šťáva z vinné révy pěstované odděleně od konopných výsadeb.

Dlouhodobé benefity

Půdy vinic byly bohatší na organickou hmotu a celkový uhlík, prospěšné pro dlouhodobé zdraví a úrodnost půd, ukázal také výzkum. „Rozdíly byly zvláště výrazné u 40-80 cm, což naznačuje, že konopí umožňuje izolovat více uhlíku hlouběji v půdním profilu než jiné krycí plodiny,“ uvádí studie.

Krasnow řekl, že konopí smíchané s jinými krycími plodinami – jako je jetel pro dusík a pohanka pro užitečný hmyz – by mohlo pomoci vinicím produkovat lepší hrozny s menšími vstupy a zároveň vázat uhlík. Smíšený trávník obsahující konopí by mohl zlepšit kvalitu hroznů, šetřit vodu, být šetrný ke včelám, používat méně nafty a v konečném důsledku snížit celkové náklady, řekl Krasnow.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa