Forbes.com: New York dosáhl urovnání sporů o licence k prodeji marihuany

Forbes.com: New York dosáhl urovnání sporů o licence k prodeji marihuany

Newyorští zákonodárci dosáhli dohody s kolektivem invalidních veteránů, kteří podali žalobu kvůli státnímu licenčnímu procesu udělující licence k prodeji marihuany.

Zatímco vyrovnání stále čeká v procesu, očekává se, že jeho dokončení povede ke zrušení dočasného soudního příkazu, který je v platnosti od srpna, jak uvádí New York Daily News.

Srpnový soudní příkaz, přijatý Nejvyšším soudem státu New York, zastavil na několik měsíců otevření více než 400 držitelů licencí pro podmíněné použití pro dospělé v maloobchodě (CAURD) po celém státě.

Zákonodárci v New Yorku spustili program CAURD, aby dali jednotlivcům, kteří trpěli válkou proti drogám před legalizací a provozovali úspěšné podniky po dobu minimálně dvou let, příležitost vstoupit do legálního průmyslu. Cílem je vytvořit marihuanový průmysl se silným zaměřením na sociální spravedlnost.

Žaloba však tvrdila, že státní předpisy překračují jejich pravomoci a porušují zákon o konopí tím, že v procesu žádosti o maloobchodní licenci upřednostňují jednotlivce s trestnými činy souvisejícími s marihuanou a jejich rodiny, než aby je zpřístupňovali širší veřejnosti, jak je uvedeno v zákoně. Žaloba navíc tvrdila, že systém přerozdělování je v rozporu se státní ústavou. Dále uvedl, že invalidní veteráni se mohou kvalifikovat jako sociální a ekonomickí žadatelé podle newyorského zákona o konopí, což je opravňuje ke konkrétním prioritám a výhodám v oblasti licencí.

V důsledku soudního příkazu se zastavilo vydávání nových maloobchodních licencí a otevírání dalších výdejen, což výrazně ovlivnilo již tak pomalý náběh státních licencí.

Ačkoli Nejvyšší soud státu New York povolil několik výjimek ze soudního příkazu, většina ze stovek licencí byla ponechána v limbu, nucena čekat a utrpěla finanční ztráty z plateb nájemného a smluvních závazků, které byli povinni plnit.

K „principiální dohodě“ mezi newyorskými regulátory a skupinou veteránů dochází v době, kdy dochází k významné změně v přístupu newyorských regulátorů marihuany k zavádění licencí na konopí.

V září se regulátoři marihuany v New Yorku rozhodli rozšířit svůj licenční program a otevřeli jej pro rozmanitější skupinu žadatelů. Toto rozhodnutí otevírá cestu významným nadnárodním operátorům ke vstupu na trh, kterému v současnosti dominují nelicencované lékárny a omezený počet malých podnikatelů. Tento posun navazuje na snahy regulátorů upřednostňovat žadatele o sociální spravedlnost při zahájení legálního trhu s marihuanou.

Žaloba vznesená veteránskou skupinou není jedinou právní výzvou, které čelí newyorští regulátoři marihuany.

V březnu podali newyorští provozovatelé lékařské marihuany stížnost na státní regulační orgány s cílem zajistit vydání licencí pro všechny žadatele o maloobchodní výdejnu. Ve svých obviněních tvrdili protiústavní přesah, neplnění povinností agentur a jednání ohrožující zdraví a bezpečnost obyvatel New Yorku.

V minulém roce společnost Variscite se sídlem v Michiganu zahájila federální žalobu proti newyorským provozovatelům marihuany. Tato právní výzva se zaměřila na program CAURD a požadovala předběžné opatření proti jeho licencím v určitých regionech New Yorku. Variscite argumentoval, že preference programu pro vnitrostátní operátory byla protiústavní, bránila mezistátnímu obchodu a porušovala tak klauzuli o spícím obchodu. Případ byl vyřešen v květnu letošního roku.

Vzhledem k tomu, že New York legalizoval marihuanu v březnu 2021, byla stanovena kritéria pro průmyslový přístup, aby byla zvýhodněna jednotlivci ovlivnění zásadami zákazu marihuany před legalizací prostřednictvím programu CAURD. Tento přístup však neúmyslně vedl k rozšíření tisíců nezákonných obchodů po celém státě. Stát se snažil tyto podniky účinně řešit a zasahovat proti nim. Soudní spory a průtahy v procesu implementace dále bránily vydávání licencí pro maloobchodní výdejny. K dnešnímu dni funguje ve státě zhruba 26 legálních maloobchodních podniků s marihuanou .

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa