Alaskapublic.org: Aljašští producenti konopí žalují stát kvůli novému zákazu prodeje produktů

Alaskapublic.org: Aljašští producenti konopí žalují stát kvůli novému zákazu prodeje produktů

Aljašský konopný průmysl zažaloval stát začátkem tohoto měsíce kvůli novým předpisům, které by zakázaly mnoho jejich produktů. Žaloba míří na státní ministerstvo přírodních zdrojů, jehož nové předpisy říkají, že produkty z konopí již nemohou obsahovat žádné množství THC.

Konopí a marihuana jsou stejné druhy rostlin, a zatímco konopí obsahuje mnohem méně psychoaktivní chemické látky THC a bylo propagováno pro jeho průmyslové využití, THC z něj lze stále extrahovat a získávat opojné vedlejší produkty.

Nová pravidla prosazovali výrobci legální, rekreační marihuany, kteří tvrdí, že konopný průmysl se stal konkurentem, když začal prodávat omamné produkty, které nepodléhaly věkovým limitům a vyšším daním.

Reportér Alaska Beacon James Brooks sledoval žalobu a řekl, že federální zemědělský zákon z roku 2018 a doprovodný státní zákon pomohly uvolnit cestu pro kvetoucí trh s konopím na Aljašce.

James Brooks: Když byl schválen farmářský zákon a zákon o státním zákoně, myšlenkou bylo, že nebyly určeny k tomu, aby umožňovaly prodeje opojných produktů z konopí. Ale jak se ukazuje, můžete z konopí extrahovat omamné látky a na základě určité interpretace farmářského účtu prodávat produkty, jejichž procento tohoto produktu je opojné. A tak nové nařízení říká, že ve svém konopném produktu nemůžete žádné opojné THC.

Michael Fanelli: Vždycky jsem myslel, že konopí a marihuana je v podstatě stejná rostlina, ale konopí byl jen název pro technickou rostlinu používájící pro praktické účely, jako je oblečení nebo pleťové vody nebo neomamné účely. Jsou to samostatné, odlišné rostliny?

JB: Víte, jak máte různé druhy jablek, když jdete do obchodu, že? To, o čem zde mluvíme, jsou různé kultivary v podstatě stejné rostliny. Některé z těchto druhů rostlin konopí jsou pěstovány s nízkým množstvím THC a některé jsou pěstovány s vysokým množstvím THC. Konopí je obecně považováno za rostliny s nízkým obsahem THC. Obvykle nejsou navrženy tak, aby byly opojné.

MF: Dobře, takže je možné vzít ty rostliny s nízkým množstvím THC a v podstatě je koncentrovat, aby se pak staly opojnými?

JB: Přesně tak, když vytáhnete omamné chemikálie a použijete je v hotovém produktu, řekněme, sodovce, bonbónu, želé nebo co máte, mohli byste skončit s opojným produktem. A protože pochází z konopí, není regulováno stejným způsobem jako státní průmysl marihuany. A to mezi prodejci marihuany způsobilo velké pálení žáhy. Jejich myšlenka byla: „Jsme tak přísně regulováni a konopný průmysl prodává v podstatě to samé a oni nejsou regulováni.“ Ty produkty z konopí byste mohli prodávat na čerpacích stanicích lidem jakéhokoli věku. Kdežto marihuanu můžete prodávat pouze u licencovaných prodejců a pouze lidem od určitého věku.

MF: Nedávno jsem viděl reklamy na produkty z Cannabis, které říkaly, že mohou být dodávány na vnitrostátní úrovni, a je to zcela legální, je to federálně legální produkt. A já si říkám, jak to dělají? Jak jsou schopni doručit zboží přes státní hranice? Zajímalo by mě, jestli to jsou produkty z technického konopí.

JB: Správně, to jsou produkty získané z konopí, protože nejsou federálně nezákonné, díky tomuto farmářskému zákonu.

MF: Takže ano, myslím, že to vypadá, že je tam určitě mezera?

JB: Když budete mluvit s pěstiteli konopí a maloobchodníky, řeknou vám, že „To, co děláme, je povoleno podle federálního zákona o farmě,“ a myslím, že by měli námitky proti tomu, aby to bylo charakterizováno jako mezera. A to je jeden z důvodů, proč podali žalobu, proč jsou tak neústupní, že ve svém přesvědčení, že to, co stát dělá, je špatné a nezákonné.

MF: Řekněte mi tedy trochu více o tom, jaký je jejich argument ze strany producentů konopí.

JB: Jo, jsou tu dva argumenty. Konopný průmysl se domnívá, že toto nařízení bylo napsáno na příkaz jeho hlavního konkurenta, legálního marihuanového průmyslu. A číslo dvě je samotný právní argument. Konopný průmysl argumentuje tím, že federální zemědělský zákon je tím, co řídí, zda je možné prodávat omamné konopné produkty, a že je nevhodné a protiústavní, aby stát reguloval něco, pro co federální vláda stanovila jiné pravidlo.

MF: Takže ve vašem příběhu jsem viděl, že jste řekl, že jiné státy vedly podobné soudní spory zpochybňující jejich předpisy o konopí. Máte vůbec představu o tom, jak to doposud probíhalo?

JB: Abych byl upřímný, bylo to hodně smíšené. Takže se nedá říct, jak by aljašské soudy mohly v tomto případě rozhodnout. Žaloba byla podána u aljašského federálního soudu a tam stále probíhá. Soudce v této věci zamítl žádost o zvláště rychlém jednání. Je tedy pravděpodobné, že bude trvat měsíce, ne-li roky, než se vše odehraje u federálního soudu.

MF: Co se tedy mezitím stane se všemi těmi produkty z konopí? Jsou nyní technicky zakázány?

JB: Technicky jsou. Ale vypadá to, že jsou v limbu, kdy ministerstvo přírodních zdrojů, které zde reguluje zemědělství, a Úřad pro kontrolu marihuany dávají maloobchodníkům nějaký čas, než začnou vydávat směrnice a podobně.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa