Businessinsider.com: Zaměstnanec konopí zemřel na astma z povolání, zpráva Fedu potvrzuje první takový případ v USA

Businessinsider.com: Zaměstnanec konopí zemřel na astma z povolání, zpráva Fedu potvrzuje první takový případ v USA

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo  zprávu potvrzující první případ úmrtí na astma z povolání v historii konopí v USA. 

Co se stalo

Podle zprávy podané Úřadem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (OSHA)  zemřel pracovník výroby konopí v zařízení na výrobu konopí v Massachusetts na astmatický záchvat z povolání. 

I když zpráva neuvádí jméno zaměstnance, popsané okolnosti a zprávy z médií naznačují, že jde o případ Lorny L. McMurrey  (27), která zemřela 7. ledna 2022 při práci v Trulieve (OTCQX:TCNNF ) výrobní závod v Holyoke, MA.

McMurrey si stěžovala, že nemůže dýchat, pravděpodobně kvůli konopnému kiefu (konopnému prachu) ve vzduchu, kde mlela a balila předvalky. Byla převezena do místní nemocnice, kde krátce nato zemřela.

McMurreyho rodina i spolupracovníci mluvili s tiskem o případu, načež Trulieve přišla s oficiálním prohlášením zpochybňujícím některé nahlášené podrobnosti. Prohlášení Trulieve vyšlo asi týden poté, co McMurreyho rodina řekla místní stanici NBC, že Lorna čas od času kouřila konopí, ale nikdy nezažila astma, dokud nezačala pracovat v zařízení Trulieve. Její matka zmínila další incident, který se stal dva měsíce před smrtí její dcery, při kterém si uvědomili, že se u ní rozvíjí astma.

Proč na tom záleží

Jako první potvrzený případ profesionálního astmatu v konopném zařízení zpráva CDC uvádí, že incident „ilustruje promarněné příležitosti k prevenci, včetně kontroly expozice na pracovišti, lékařského dohledu a léčby podle současných pokynů pro astma.“ 

Zpráva uvádí, že konopný prach z mlýnku byl shromážděn vysavačem v dílně, ale že „vysavač neměl žádný vysoce účinný filtr pevných částic (HEPA) a unikal z něj viditelný prach. 

Zpráva dále uvádí, že McMurreyho spolupracovníci uvedli, že její kašel se výrazně zvýšil, když byl mlýnek zapnutý. „Snahy o snížení její expozice zahrnovaly zakrytí vakua mlýnku plastem (jehož vnější strana byla viditelně pokryta mletým konopím) a přesunutí její pracovní stanice mimo místnost mlýnku. Také používala svůj vlastní respirátor N95 a při práci nosila firemní dlouhé rukávy a rukavice.“ 

Zpráva uvádí, že OSHA analyzovala kvalitu vzduchu „po připojení mlýnku k novému dílenskému vysavači s HEPA filtrací“.

CDC zdůraznilo, že „alergická onemocnění z povolání, včetně astmatu, jsou novým problémem v rychle se rozvíjejícím průmyslu konopí v USA… astma z povolání je obecně spojeno s dobou latence v řádu měsíců až let mezi první expozicí a příznaky.“

Co bude dál 

CDC dospělo k závěru, že nejlepší prevence lze dosáhnout mnohostranným přístupem a že je „zásadní vyhodnotit pracovníky s nově vzniklým nebo zhoršujícím se astmatem ve vztahu k pracovní expozici a uznat práci v produkci konopí jako potenciálně kauzální“.

Celou zprávu čtěte ZDE

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa