Investingnews.com.au: Co si o konopí myslí australské politické strany? (Aktualizováno 2023)

Investingnews.com.au: Co si o konopí myslí australské politické strany? (Aktualizováno 2023)

Konopí zůstává v Austrálii aktuálním problémem a politické strany v zemi mají různé názory. Zde je pohled na to, co si myslí.

Reforma konopí na národní úrovni se Australanům zdá stále vzdálená , ale co si o této droze myslí každá z hlavních politických stran v zemi?

V době zveřejnění měl australský federální parlament ve Sněmovně reprezentantů členy ze sedmi politických stran – a také nezávislých, kterých je 10 – a senátory z devíti politických stran, jakož i jednoho nezávislého.

Podívejme se na to, co si o konopí myslí čtyři velké australské politické strany, následuje stručný přehled vedlejších stran u moci. Projdeme si také politické strany zaměřené na konopí, které nejsou aktuálně zvoleny.

Australská liberální strana

Australská liberální strana má konzervativní názor na drogovou politiku, včetně konopí, které by podle ní mělo zůstat na seznamu nelegálních a nelegálních drog. Strana má také politiku kolem deportací drogových dealerů. Přestože podpořila výzkum léčebného konopí prostřednictvím Therapeutic Goods Association (TGA), od té doby ze své platformy odstranila všechny odkazy a konkrétní zásady týkající se konopí.

Bývalý ministr zdravotnictví Greg Hunt vyjádřil znepokojení nad rozhodnutím australského hlavního teritoria legalizovat konopí vzhledem k tomu, že je v přímém rozporu s federálním zákonem. Dříve řekl ABC Radio Melbourne, že konopí představuje „významné riziko pro duševní zdraví“.

Bývalý premiér Scott Morrison žertoval, že „nebude konzumovat“ konopí. Nezaujali ho ani aktivisté z kampaně Who Are We Hurting, kteří 20. dubna 2020 doručili libru trávy do Kirribilli House a poté ve stejný den v roce 2021 přinesli 420 000 AU v jasně zelených 100 dolarech do parlamentu.

Australská labouristická strana

V roce 2022 labouristé převzali moc v australském Senátu i ve Sněmovně reprezentantů, čímž svrhli předchozí vládu liberálně-národní koalice vedenou Scottem Morrisonem. Postoj Australské labouristické strany podporuje pouze léčebné konopí. Podobně jako u Australské liberální strany není v mandátu Australské strany práce žádná zmínka o konopí nebo marihuaně.

Členové států v Queenslandu a Novém Jižním Walesu veřejně vyzvali k dekriminalizaci konopí, přičemž někteří zašli tak daleko, že požadovali legalizaci; v této fázi však oficiální stranická linie netlačí na legalizaci.

Současný premiér Anthony Albanese v rozhlasovém pořadu na rádiu Triple M řekl, že jde o problém států, nikoli federální vlády. „Je to záležitost státních a územních vlád a ty budou činit svá vlastní rozhodnutí na základě konzultací s komunitou.“ Pokračoval, že to bylo kvůli státnímu právu – neexistoval žádný federální zákaz, který by tomu zabránil. V této době mluvil Albánec ještě předtím, než se stal předsedou vlády, zatímco byl stále vůdcem opozice.

Národní

Nationals běží na platformě, která se zaměřuje na venkovské australské komunity a zemědělství, a často spoléhají na konzervativnější politiku. V rámci koaliční vlády s Australskou liberální stranou se má za to, že stranická linie pro Nationals není ve prospěch dekriminalizace a legalizace, ale ve prospěch léčebného konopí, které je silně regulováno prostřednictvím TGA.

Australští Zelení

Australští Zelení již mnoho let hrdě (a hlasitě) lobují za legalizaci konopí jako hlavní politiku. Současnou stranickou linií je legalizovat produkci, prodej a užívání konopí a konopných produktů pro rekreační použití a zároveň regulovat růst a držení pro osobní a lékařské účely.

V srpnu tohoto roku představil senátor Greens New South Wales David Shoebridge The Greens Legalizing Cannabis Bill 2023 s cílem umožnit dospělým rekreační užívání konopí v zemi. Bylo to historicky poprvé v australské debatě o konopí. Návrh zákona, pokud bude schválen s podporou obou komor parlamentu, by mohl potenciálně vydláždit cestu do Austrálie, kde je rekreační užívání konopí nejen povoleno, ale také regulováno v celé zemi.

Menší strany ve Sněmovně reprezentantů

  • Center Alliance – Poslankyně parlamentu Rebekha Sharkie vystoupila na podporu návrhu zákona o léčebném konopí v únoru 2021 a věří, že léčebné konopí by mělo být zahrnuto do schématu farmaceutických výhod.
  • Nezávislý — Pro členy parlamentu Helen Haines, Zali Steggall nebo Andrew Wilkie nejsou k dispozici žádné veřejné politiky, ačkoli Wilkie byl hlavním tahounem za legalizaci konopí jako materiálu a zdroje potravy v Austrálii.
  • Katter’s Australia Party — Bob Katter není pro legalizaci a v parlamentu vtipkoval: „Nevěděl jsem, že marihuana je v Canbeře legální, a nyní chápu, proč země šla do hrnce.“
  • Liberal Party of Queensland — Strana nemá žádnou veřejnou politiku, ale předpokládá se, že je stejná jako Australská liberální strana a Nationals, protože jsou koalicí.
  • United Australia Party — Strana chce standard pro syntetické nebezpečné drogy, včetně konopí.

Menší strany v Senátu

  • Center Alliance — Senátor Stirling Griff hlasoval proti rozšiřování léčebného konopí v roce 2017. Nemá však v záznamech žádnou veřejnou politiku.
  • Country Liberal Party — Strana nemá v záznamech žádný veřejný pořádek.
  • Síť Jacqui Lambie – Strana má zásady, které řeší problémy, kterým čelí každodenní Tasmánci při přístupu k léčebnému konopí, a věří, že by to měla být záležitost lékařů/pacientů, nikoli politická/byrokratická záležitost.
  • Pauline Hanson’s One Nation — Strana prohlásila: „Jeden národ podporuje právo Australanů na přístup k léčebnému konopí, které jim může poskytnout kvalitu života a života samotného.“ Má však za sebou historii blokování pohybů, jako je nabídka z roku 2017 na urychlené léčebné konopí pro nevyléčitelně nemocné.

Prokonopné strany v australské politice

Existuje několik menších prokonopných večírků; za zvláštní zmínku stojí Legalize Cannabis Australia Party. Poprvé byla založena jako Help End Marihuana Prohibition (známá pod chytrou a chytlavou zkratkou HEMP) v roce 1993 Nigelem Quinlanem, který kandidoval pod kandidátským jménem Nigel Freemarihuana.

Skupina, která v září 2021 změnila svůj název na Legalize Cannabis Australia, má řadu politik týkajících se legalizace a regulace konopí pro osobní potřebu, průmyslové použití a lékařské použití.

Podskupinou Legalize Cannabis Australia je Legalize Cannabis Queensland Party, která byla oficiálně schválena australskou volební komisí v září 2020 a kandidovala ve státních volbách v říjnu 2020. Strana získala 2,2 procenta hlasů, celkově čtvrtá nejvyšší. Strana Legalize Cannabis Western Australia Party získala ve státních volbách v roce 2021 dvě křesla v horní komoře.

V červnu tohoto roku se strana Legalize Cannabis koordinovaně zasadila o legalizaci držení a pěstování malého množství konopí, když předložila návrh zákona ve třech státech současně: ve Victorii, Novém Jižním Walesu a Západní Austrálii. S názvem „Nařízení o osobním užívání konopí dospělými z roku 2023“ odráží model ACT 2020 a umožnil by dospělým vlastnit až 50 gramů sušeného konopí nebo 150 gramů čerstvého konopí, pokud bude schválen. Dospělí by také mohli pěstovat maximálně šest rostlin konopí pro osobní potřebu, ale prodej konopí a přísný zákaz přístupu pro osoby mladší 18 let by zůstaly přestupkem.

Strana Reason (dříve Australská strana sexu) prosazuje legalizaci, regulaci a zdanění konopí. Strana je v současné době zastoupena pouze ve viktoriánské legislativní radě Fionou Pattonovou a není zastoupena na federální úrovni. V roce 2021 Patten předsedal nadačnímu výboru, který poskytl zprávu o zjištěních a doporučeních týkajících se konopné politiky viktoriánskému parlamentu.

Legalizace konopí získává politickou půdu pod nohama

Navzdory nedostatku změn v platformách mnoha politiků nebo postojích k legalizaci konopí je australská veřejnost více pro-legalizaci než kdy jindy, s více než 40 procenty pro – téměř zdvojnásobení od roku 2013, podle The Guardian .

Kromě veřejné podpory zaznamenala organizace Legalize Cannabis během posledních voleb v Austrálii malé, ale významné zisky v Senátu . Kromě toho stojí za to sledovat nové návrhy zákonů, které předložily Legalize Cannabis a Zelení.

Zdá se, že tyto faktory naznačují, že legalizace marihuany, a to i za hranicemi striktně medicinální, by se v příštích několika letech mohla stát populárnějšími u politických stran Austrálie.

Autor: Matthew Flood

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa