Investingnews.com: Co investoři potřebují vědět o zákonu SAFER Banking

Investingnews.com: Co investoři potřebují vědět o zákonu SAFER Banking

Zákon o bezpečnějším bankovnictví bude konečně hlasovat na půdě Senátu. Co to znamená pro investory?

Američtí zákonodárci udělali krok blíže k federální legalizaci konopí 27. září, kdy byl před bankovním výborem Senátu schválen zákon o bezpečném a spravedlivém prosazování nařízení o bankovnictví (SAFER).

Zákon o bankovnictví SAFER je revidovanou verzí zákona o bankovnictví SAFE, který se snažil umožnit bankám a družstevním záložnám poskytovat finanční služby a produkty státním legálním společnostem s konopím.

Účastníci trhu s konopím doufají v tento krok, ale co to znamená pro průmysl? Čtěte dále a dozvíte se o historii zákona SAFER Banking Act, jeho potenciálním dopadu na konopné společnosti a jeho cestě vpřed.

Jaká je historie zákona SAFER Banking Act?

Zákon SAFER Banking Act byl poprvé představen v roce 2017 pod svým předchozím názvem a sedmkrát byl schválen ve Sněmovně reprezentantů. Jako samostatné opatření byl předložen dvakrát a byl připojen k pěti dalším návrhům zákonů, zákonů a novel. Poslední pokus o schválení zákona přišel 14. července 2022, kdy byl připojen jako dodatek k zákonu o povolení k národní obraně (NDAA) pro rok 2023. Tehdy republikánský senátor Mitch McConnell vyzval k odstranění SAFE Banking. zákona a nebyl zahrnut do konečné verze NDAA.

Tentokrát získala podporu obou stran, přestože čelila určité opozici členů GOP. Bankovní výbor Senátu zákon schválil počtem 14 hlasů pro a devíti proti. Se souhlasem výboru může nyní zákon projít do Senátu, což senátor Chuck Schumer plánuje udělat „ co nejrychleji “.

Ale vzhledem k tomu, že klíčoví republikánští senátoři jsou ostře proti reformě federálních zákonů o konopí, mnozí se obávají, že tím cesta Senátu SAFER Banking Act skončí. Skupina republikánů vedená senátorem Petem Rickettsem (R-NE) již skutečně napsala dopis vůdci senátní většiny Chucku Schumerovi, v němž se zavázala, že bude proti hlasování o tomto aktu.

Co se týče konopných podniků, touží po pokroku. Společnosti ve státech USA, kde je tento produkt legální, mají potíže najít banky, které by jim poskytovaly služby, které potřebují k prosperitě, jako jsou půjčky, úvěrové linky, obchodní kreditní karty a dokonce i bankovní účty. Bez pravidelných finančních služeb, ke kterým mají přístup jiné legitimní společnosti, byly tyto podniky nuceny obchodovat primárně v hotovosti, což zvýšilo riziko ztráty a krádeže, snadno umožnilo trestnou činnost, jako je praní špinavých peněz, a nechalo vlastníky firem dodržující zákony v cloudu. nejistoty.

Ačkoli se některým americkým společnostem zabývajícím se konopím podařilo najít instituce, se kterými by mohly bankovat, neustále čelí možnosti regulačních orgánů uzavřít jejich účty kvůli nedostatečnému dodržování federálních zákonů o konopí. Kvůli zvýšené míře rizika také museli platit vyšší poplatky.

Co se změnilo na zákonu SAFER Banking Act?

Vzhledem k dlouhé historii zákona SAFER Banking Act, jaké změny mu nyní pomáhají posunout se vpřed? Týdny dlouhé diskuse byly produktivní a zdá se, že senátoři konečně dosáhli středního bodu.

Nejnovější revize přidala do názvu zákona slovo „nařízení“, aby se vyjádřilo k obavám, které republikáni vznesli nad nejednoznačnou formulací, která ponechala prostor pro nezákonnou činnost pod ochranou zákona. Poslední změna oddílu 10 stanoví, že federální regulační orgány nemohou odrazovat banky od obchodování s konopnými společnostmi a nemohou nařídit uzavření nebo vyšetřování „vysoce rizikových“ účtů bez řádného důvodu; rovněž uvádí, že banky musí mít zavedena opatření, která upozorní na podezřelou aktivitu na vysoce rizikových účtech. Kromě toho je v části 10 text, který se zabývá potřebou širšího přístupu k bankovním produktům pro malé a střední podniky a segmentem, který vyžaduje, aby depozitní instituce obsluhovaly venkovské komunity a komunity s nízkými a středními příjmy.

To znamená, že dokonce i nejnovější verze zákona poničila pár peří – senátoři na obou stranách uličky se vyjádřili ohledně změn, které by rádi viděli, zejména pokud jde o oddíl 10. Prozatím mohou všichni pozorovatelé trhu stačí počkat, až bude stanoveno datum hlasování v senátu.

Co znamená zákon SAFER Banking Act pro investory?

I když je tento impuls pro zákon SAFER Banking Act pozitivní, akcie konopí reagovaly utlumeně.

Bezprostředně po hlasování vzrostlo několik konopných společností, včetně Canopy Growth (TSX: WEED , NASDAQ: CGC), Tilray (TSX: TLRY , NASDAQ: TLRY) a Curaleaf Holdings (CSE: CURA , OTCQX:CURLF), mezi 1 a 7 procent.

Konopné burzovně obchodované fondy (ETF) také rostly, přičemž ETFMG Alternative Harvest ETF (ARCA: MJ ) a Global X Cannabis ETF (NASDAQ: POTX ) zaznamenaly v důsledku mírného nárůstu cen akcií.

Společnosti však byly na konci obchodního dne obecně nižší, než začaly.

Tento druh volatility není na trhu s konopím žádným překvapením. Zatímco vzrušující vyhlídka na to, že banky budou moci volně poskytovat služby konopným společnostem, vyvolala zpočátku růst cen akcií, zjištění, že republikánský většinový Senát pravděpodobně zákon neschválí, vede investory k opatrnému optimismu.

Co bude dál se zákonem SAFER Banking Act?

Dosud nebylo stanoveno žádné datum pro hlasování Senátu o zákonu SAFER Banking Act a je pravděpodobné, že před hlasováním o konečné verzi budou provedeny další změny. Pokud zákon získá 50 hlasů potřebných pro schválení v Senátu, bude muset identická verze projít ve Sněmovně, než se dostane k prezidentu Joe Bidenovi, aby byl podepsán. Vzhledem k hrozícímu odstavení vlády se hlasování o zákonu pravděpodobně uskuteční až v roce 2024.

V této fázi je nemožné předvídat budoucnost aktu ani přesné dopady, které by jeho úspěch mohl mít na konopný průmysl v USA. Prozatím jsou všechny oči upřeny na GOP. Čekají nás vzrušující časy, protože účastníci trhu s konopím čekají se zatajeným dechem, aby viděli, co se stane se zákonem SAFER Banking Act.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa