DEA varuje lékárny v Georgii prodávající lékařskou marihuanu, že výdej THC produktů je nelegální

DEA varuje lékárny v Georgii prodávající lékařskou marihuanu, že výdej THC produktů je nelegální

Drug Enforcement Administration (DEA) varuje lékárny v Georgia, že výdej lékařské marihuany není podle federálního zákona legální.

Téměř dva měsíce poté, co Georgia Board of Pharmacy povolila nezávislým lékárnám vydávat THC oleje, což bylo považováno za  historický milník marihuany , obdržely lékárny registrované v DEA varování, že možná porušují federální zákony.

„Lékárna registrovaná v DEA může vydávat pouze kontrolované látky uvedené v přílohách II-V zákona o kontrolovaných látkách. Ani marihuanu, ani THC nemůže legálně vlastnit, manipulovat s nimi nebo je vydávat žádná lékárna registrovaná v DEA,“ napsal  Matthew J. Strait ve zprávě minulý měsíc. Strait je zástupcem asistenta správce divize kontroly odklonu DEA.

„Všichni žadatelé o registraci DEA, včetně lékáren registrovaných v DEA, jsou povinni dodržovat všechny příslušné federální zákony a předpisy,“ uvádí  zpráva  Smart Approaches To Marihuana (SAM). „Podle federálního zákona jsou produkty získané z rostliny konopí s obsahem delta-9 THC vyšším než 0,3 % považovány za marihuanu, kontrolovanou látku Seznamu 1. Dále produkty, které obsahují jakékoli množství synteticky vyrobeného THC, jsou považovány za tetrahydrokanabinoly, podobně jako kontrolovanou látku Seznamu 1.

Odpůrci konopí tento krok chválí

SAM je organizace, která se staví proti legalizaci marihuany. Její prezident  Kevin Sabet , bývalý poradce pro drogovou politiku v Bílém domě prezidentů Obamy, Bushe a Clintona, ocenil memorandum DEA a kritizoval krok Georgie k prodeji lékařské marihuany v lékárnách.

„Postup úřadu Georgia Pharmacy Board povolit prodej olejů THC přes pult v drogeriích je katastrofou pro veřejné zdraví, protože to znamená, že FDA schvaluje tyto nebezpečné, psychoaktivní produkty, které mohou mít velmi vážné důsledky pro uživatele, zejména mladé lidi,“ řekl Sabet. „Odmítnutí této politiky ze strany DEA je dobrou zprávou pro spotřebitele a já tleskám, že potvrdili stanovisko federální vlády, že marihuana není lék.“

Postoj federální vlády? 

I když je konopí stále klasifikováno jako látka seznamu 1, což znamená, že nemá žádnou přijatelnou lékařskou hodnotu a má vysoký potenciál zneužití, letos v srpnu Zdravotní a sociální služby doporučily DEA  překlasifikovat marihuanu na látku seznamu III . To naznačuje, že postoj federální vlády k marihuaně se změnil a že konopí se doporučuje zařadit do stejné kategorie jako ketamin, anabolické steroidy a testosteron, čímž se uznává, že má skutečně lékařskou hodnotu. 

Marihuana Moment  poukazuje  na to, že existují potenciální problémy kolem doporučení DEA prezentovaných v Kongresovém rozpočtovém dodatku, který zakazuje ministerstvu spravedlnosti utrácet prostředky na zásahy do státních zákonů o lékařské marihuaně. Opatření má trvat do února 2024. 

Společnosti poskytující lékařskou marihuanu

V říjnu CNN  uvedla ,  že v Georgii je více než 400 nezávislých lékáren, které by se mohly programu zúčastnit. 

Letos v listopadu komise Georgia Access to Medical Cannabis Commission udělila dočasné licence dalším čtyřem společnostem na výrobu oleje s nízkým obsahem THC. Licence byly uděleny společnostem Fine Fettle GA, TheraTrue, Nature’s GA a Treevana Wellness, podle Georgia Recorder. 

Dříve měla Georgia pouze dva licencované výrobce marihuany –  Botanical Sciences LLC a  Trulieve Cannabis Corp. 


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa