Cnn.iprima.cz: Nizozemsko dalo zelenou marihuaně. Ve dvou městech zlegalizovali její výrobu a prodej

Cnn.iprima.cz: Nizozemsko dalo zelenou marihuaně. Ve dvou městech zlegalizovali její výrobu a prodej

V Nizozemsku začíná pokusný projekt s legalizací spotřeby a výroby marihuany. Výroba této látky a její prodej jsou od pátku legální ve dvou městech na jihu země a projekt se časem rozšíří i do dalších oblastí, píše agentura AFP. Cílem studie je zjistit, jaké dopady má na zdraví a kriminalitu legalizace marihuany.

Studie začíná v pátek ve městech Breda, kde žije 185 tisíc obyvatel, a Tilburg, které má 220 tisíc obyvatel. Potrvá tam čtyři roky a v průběhu času by se měla rozšířit i na další města.

Výroba, prodej i spotřeba marihuany není v Nizozemsku legální, ačkoliv o tom v zahraničí často panují zkreslené představy, píše agentura AFP. Úřady se však rozhodly v rámci politiky tolerance prodej a osobní spotřebu netrestat. V Amsterodamu i dalších nizozemských městech jsou tak stovky kaváren, kde lze pořídit cigarety s marihuanou, dodavatelské řetězce těchto podniků se však nachází v šedé zóně.

Během pokusného projektu se tyto podniky v Bredě a Tilburgu budou zásobovat od deseti výrobců marihuany, kteří budou jednat se svolením a pod kontrolou úřadů. „Výrobek bude čistý, testovaný, bez chemických postřiků,“ řekl agentuře AFP Ashwin Matai, který je jedním z autorizovaných producentů. K zákazníkům se podle něj dostane výrazně bezpečnější výrobek. „Považuji to za historický okamžik pro konopí v Nizozemsku,“ řekl dále.

Cílem studie bude vyhodnotit vliv legalizace na zdraví obyvatel měst či na pouliční kriminalitu a další zločinnost spojenou s distribucí měkkých drog.

Na průběh pokusu s legálním konopím by však mohl mít vliv výsledek listopadových parlamentních voleb. V nich zvítězila krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která chce zrušit tolerování měkkých drog a začít vymáhat zákaz jejich prodeje.

ctk

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa