News.refresher.cz: Evropská země zkouší legalizaci konopí. Ve dvou městech ho budou uživatelé kouřit legálně

News.refresher.cz: Evropská země zkouší legalizaci konopí. Ve dvou městech ho budou uživatelé kouřit legálně

Uživatelé marihuany ji budou moci od pátku legálně kouřit ve dvou nizozemských městech. Tamní úřady zahajují zkušební provoz s cílem dekriminalizovat výrobu a distribuci marihuany.

V zahraničí panuje představa, že marihuana je v Nizozemsku legální, protože ji lze koupit v některých kavárnách, což přitahuje mnoho zahraničních uživatelů. Jedná se však o šedou právní zónu, kde je konzumace malého množství drogy nelegální, ale policie ji v rámci politiky tolerance, která je uplatňována od 70. let 20. století, nevymáhá. Samotná výroba a distribuce konopí do kaváren však tolerována není.

Ve městech Breda a Tilburg se bude marihuana vyrábět na několika farmách a následně distribuovat do kaváren pod dohledem úřadů během čtyřletého zkušebního období. Sledován bude také obsah psychoaktivních látek, takže uživatelé budou mít přehled o množství kanabidiolu a tetrahydrokanabinolu v sušině. Budou tak mít jistotu, že výrobek je kvalitní a bezpečný. To nelze zaručit v případě nelegální výroby.

Trendy ostatních států

Krok nizozemské vlády souvisí s celosvětovým uvolňováním zákonů a dekriminalizací konopí. V Německu je povoleno držení 25 gramů pro osobní spotřebu, ale je k dostání i v některých švýcarských lékárnách. Malta schválila legalizaci konopí pro osobní spotřebu v roce 2021 a v Česku je od roku 2017 dostupné na lékařský předpis. Legální je také ve 20 státech USA.

Situaci ohledně legalizace marihuany může změnit krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse, která v listopadu vyhrála předčasné parlamentní volby v Nizozemsku. Ta před volbami navrhovala zrušit politiku tolerance marihuany a kaváren, kde se užívala, v rámci „Nizozemska bez drog“.

zdroj: Unsplash/Gaurav Jain

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa