420intel.com: Poslední pokus Kalifornie zachránit legální trh s konopím a mezistátní distribuci právě selhal

420intel.com: Poslední pokus Kalifornie zachránit legální trh s konopím a mezistátní distribuci právě selhal

Kalifornský sen o legálním prodeji konopí po celé zemi se rozplynul.

V úterý generální prokurátor Rob Bonta prohlásil, že povolení legálních konopných společností vyvážet marihuanu přes státní hranice by vedlo k „významnému právnímu riziku pro stát Kalifornie“. Tento krok účinně zastavuje pokus Kalifornie otevřít mezistátní prodeje, o kterých mnozí doufali, že by mohly poskytnout tolik potřebnou podporu právnímu trhu státu.

V současné době zákony Kalifornie povolují pouze konopným společnostem prodávat své produkty v rámci státu, protože konopí je podle federálních zákonů nezákonné. V loňském roce přijala státní vláda zákon, který by vytvořil cestu pro mezistátní prodeje – ale pouze v případě, že by federální vláda takový prodej výslovně odsouhlasila, nebo by státní zástupce vydal právní stanovisko, v němž prohlásil, že povolení mezistátního obchodu nevytvoří právní riziko pro stát nebo jeho zaměstnance. Bontův úterní dopis, o kterém jako první informoval Marihuana Moment, toto úsilí fakticky zastavil. 

Prodej konopí do jiných států byl dlouho snem kalifornského právního průmyslu. Regulátoři i majitelé podniků doufali, že prodej jejich hrnce do jiných států podpoří bojující průmysl, který v současnosti čelí klesajícím daňovým příjmům a stovkám podnikatelských neúspěchů.

David Hafner, mluvčí ministerstva pro kontrolu konopí, uvedl v e-mailovém prohlášení pro SFGATE, že agentura pokračuje v prosazování „vizionářského ducha“ pokusu o mezistátní obchod, ale nespecifikoval, jak bude agentura postupovat vpřed.

„Oceňujeme závěr generálního prokurátora, že argumenty podporující mezistátní dohody jsou ‚silné‘. Bohužel ani silné argumenty nemohou postavit nové otázky mimo veškerou debatu. Pokud hledáte jistotu, v konopí ji nenajdete,“ napsal Hafner v e-mailu.

Bontův názor byl pravděpodobným koncem mnohaletého pokusu úřadu guvernéra Gavina Newsoma o legalizaci mezistátního obchodu. Guvernér podepsal senátní návrh zákona 1326 v září 2022. Vstoupil v platnost 1. ledna 2023 a během měsíce DCC požádal Bontovu kancelář o zelenou pro mezistátní prodeje, přičemž v osmistránkovém dopise argumentoval, že existující případ a ústavní právo by chránilo stát před právním rizikem.

Bonta, který je dlouhodobě příznivcem státního průmyslu, ve svém úterním stanovisku označil situaci za „velmi neobvyklou“ a napsal, že jeho úřad by na takovou žádost normálně neodpověděl. Ve svém dopise Bonta souhlasil s DCC, že existují „silné argumenty“ pro to, aby Kalifornie byla na bezpečné půdě při povolování mezistátních prodejů. Nakonec však zjistil, že by stále existovala možnost, že by federální vláda zažalovala stát, pokud by takový prodej umožnil.

„Nejsme v pozici, abychom dělali politické nebo ekonomické předpovědi o tom, zda by Spojené státy nebo jiná strana pravděpodobně podaly žalobu,“ uvedl Bonta.

Hafner, mluvčí DCC, řekl, že Kalifornie bude pokračovat ve svém boji za povolení legálního prodeje konopí přes státní hranice. 

„Kalifornie je již dlouho v popředí snah o legalizaci a regulaci konopí, a to i tváří v tvář právní a politické nejistotě. Budeme i nadále – pod vedením guvernéra Newsoma – hledat způsoby, jak uvést trh s konopným průmyslem do regulovaného rámce, který chrání veřejnost,“ uvedl Hafner v e-mailovém prohlášení.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa