Elplanteo.com: Česká republika zveřejnila zákon o regulaci konopí: Samopěstování na obzoru?

Elplanteo.com: Česká republika zveřejnila zákon o regulaci konopí: Samopěstování na obzoru?

Vláda České republiky ve středu zveřejnila návrh zákona o regulaci konopí, který neobsahuje dříve oznámený regulovaný trh, uvedli Expats . Podle strany Piráti, která legalizaci podporuje, je předloha „kompromisní verzí“ , kterou hodlají dále vyjednávat, aby zahrnovala otázky jako pilotní test regulovaného trhu.

Navrhovaná právní úprava obsahuje pravidla pro legální pěstování, provozování konopných klubů, povolený prodej, ale i vývoz a daně. Omezení výroby, prodeje a návrh na registraci uživatelů, drobných pěstitelů a konopných klubů .

„Dohodli jsme se, že budeme sami pěstovat omezený počet rostlin. To bude znamenat dekriminalizaci dospělých, kteří pěstují malé množství konopí pro vlastní potřebu,“ uvedl Jindřich Vobořil, národní koordinátor protidrogové politiky. Dodal také, že navrhované opatření, které neprověřila vláda a parlament, bude zahrnovat i možnost vytvoření tzv. konopných spolků , jejichž prostřednictvím budou moci členové sdílet své plodiny.

Jan Bartošek, první místopředseda Křesťanskodemokratické strany ČR a Poslanecké sněmovny, k tomu uvedl: „Dlouhodobě jsme proti tomu, aby se marihuana stala součástí maloobchodu a velkoobchodu, ale nevidíme smysl zbytečně pronásledovat lidi, kteří pěstují nějaké rostliny pro vlastní potřebu .“ Strana však nemá v úmyslu konopné kluby přijmout.

Návrh zákona přichází zhruba devět měsíců poté, co český kabinet oznámil regulovaný trh s konopím jako součást národního plánu na řešení problémů se závislostí.

Vobořil, který se na návrhu zákona podílel, jako země s podobným přístupem uvedl Německo, Maltu, Nizozemsko a Lucembursko . Stejně tak argumentoval, že regulovaný trh s konopím by umožnil lepší kontrolu a prevenci a také by stimuloval ekonomiku země.

Marihuana je v současné době v České republice dekriminalizována, i když užívání dospělými zůstává nelegální. Lékařská marihuana je legální již více než 10 let.

Poslankyně Pirátů Klára Kocmanová , sdružení Bezpečné konopí, CzecHemp a Legalizace.cz projekt uvítaly. Ministr zemědělství Marek Výborný naopak sdílel obavy z možného nárůstu uživatelů a nutnosti rozšíření programů léčby a prevence závislostí.

Via Benzinga , přeložil El Planteo.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa