Novinky.cz: Samopěstování konopí má šanci, pro jsou i lidovci

Novinky.cz: Samopěstování konopí má šanci, pro jsou i lidovci

Vypěstovat si doma pár rostlin konopí na výrobu mastí nebo i pro rekreační účely půjde brzy legálně. Vládní expertní skupina ve středu našla shodu na kompromisním návrhu zákona o regulaci konopí. Pro samopěstování jsou i lidovci, kteří ale stále striktně odmítají regulovaný trh s konopím.

„Shodli jsme se na samopěstování omezeného množství rostlin. Což bude znamenat beztrestnost pro dospělé lidi, kteří si vypěstují malé množství konopí jen pro sebe,“ řekl Novinkám po jednání skupiny národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil. Dodal, že součástí návrhu, který bude muset projednat vláda a parlament, bude i možnost vytvoření tzv. konopných spolků, ve kterých by registrovaní členové mohli sdílet své výpěstky s dalšími členy, kteří pěstování konopí sami nezvládnou.

Lidovci, kteří odmítli původní návrh týmu expertů kolem Vobořila, aby bylo možné za přísných podmínek konopí pěstovat i prodávat, se samopěstováním souhlasí.

„Dlouhodobě odmítáme, aby se marihuana stala součástí malo- i velkoobchodu, ale nevidíme smysl, proč zbytečně perzekuovat lidi, kteří pro svou vlastní potřebu pár kytek vypěstují,“ řekl Právu první místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek. Konopné kluby ale akceptovat nehodlají.

Prohibice nefunguje

Podle pirátské poslankyně Kláry Kocmanové bude v koalici pokračovat diskuse o regulovaném trhu s konopím podle vzoru jiných zemí.

„Jasně se ukázalo, že stejně jako prohibice alkoholu v USA v minulém století ani nynější kriminalizující přístup ke konopí nefunguje,“ sdělila Novinkám Kocmanová. Dodala, že jen pomocí legálně dostupného konopí lze efektivně omezit nelegální trh a dostupnost u rizikových skupin, jako jsou mladiství, a zároveň zabránit zbytečné šikaně lidí, kteří si pěstují konopí pro léčebné účely. Zásadním benefitem by podle pirátů byly i miliardové přínosy do státního rozpočtu.

Konopné organizace jako Asociace bezpečného konopí, CzecHemp a Legalizace.cz přípravu zákona přivítaly, ale chybí podle nich úprava přísně regulovaného trhu s licencovanými pěstírnami a prodejnami. „Povolení samopěstování i konopných klubů jsou dva velmi důležité kroky správným směrem, nicméně neřeší jeden z hlavních problémů, jenž je důsledkem současného represivního přístupu: obrovské a neustále rostoucí zisky ilegálních producentů a dealerů, kteří představují největší riziko pro mládež, potažmo celou společnost,“ uvedly organizace.

Vobořil ve středu uvedl, že expertní tým připravil pro politické rozhodování celý zákon, tedy i pro případný regulovaný trh. „Když mi většina představitelů koalice řekla, že by bylo dobré, aby to měli při jednání k dispozici, tak by bylo škoda to hodit do koše,“ dodal Vobořil.

Původní návrh měl nastavit pravidla legálního pěstování, fungování konopných klubů, licencovaný prodej i vývoz a také danění. V plánu bylo zavedení registrace uživatelů, drobných pěstitelů či konopných spolků. Výdej zboží se měl důsledně evidovat. Podle Vobořila podobně postupuje třeba Německo, Nizozemsko, Lucembursko či Malta.

Oldřich Danda


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa