Ceskenoviny.cz: NERV znovu doporučuje zavést v ČR regulovaný trh s konopím

Ceskenoviny.cz: NERV znovu doporučuje zavést v ČR regulovaný trh s konopím

Praha – Národní ekonomická rada vlády (NERV) znovu doporučuje zavést v Česku legální regulovaný trh s konopím. Návrh obsahuje její materiál s 37 opatřeními na podporu ekonomického růstu. Podle rady extrémně represivní přístup k drogám zatěžuje rozpočet a neprojevuje se v omezení spotřeby či zmírnění škod. NERV regulaci konopného trhu navrhoval už v listopadu 2022 ve svém prvním souboru doporučení ke snížení výdajů a zvýšení příjmů státu. Zákon s pravidly přísně kontrolovaného trhu s konopím připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Proti změnám se staví lidovci. Regulace trhu v první verzi normy není.

„Je třeba upravit trestní sazby a principy ukládání trestů; v oblasti drogové politiky zavést legální regulovaný trh s konopím,“ uvedla NERV. Podle ní „extrémně represivní přístup“ k drogám zatěžuje rozpočty a životy uživatelů „bez hmatatelného efektu“ na snížení spotřeby a omezení škod. Může také významně porušovat i lidská práva.

Zavedení regulovaného trhu s konopím doporučovala NERV už ve svém prvním souboru opatření z listopadu 2022. Tehdy uvedla, že by stát získal příjmy ze spotřební daně, DPH, daně z příjmů zaměstnanců a případně i z vydávání licencí. Podle rady je důležité nastavit podmínky nediskriminačně tak, aby se co nejvíc uživatelů přesunulo na oficiální trh. NERV poukazovala na to, že pokud by gram marihuany stál 250 korun, stát by mohl z DPH ve výši 21 procent a spotřební daně 25 procent získat 115 korun. Při konzervativních odhadech spotřeby by tak výnos mohl činit asi 2,5 miliardy korun ročně.

Rada v prvním materiálu před víc než rokem uvedla, že v Německu se příjem po liberalizaci odhaduje zhruba na 120 miliard korun. Vobořil ČTK už dřív řekl, že sousední stát nedokáže poptávku pokrýt, takže existuje velký prostor pro případné české dovozce.

Původně měl připravovaný zákon počítat se zdaněním a pravidly pro legální pěstování, fungování konopných klubů, licencovaný prodej i vývoz. Stanovit měl omezení, kdo, kde a s jakými povoleními by mohl konopné látky vyrábět a prodávat. V plánu bylo zavedení registrace uživatelů, drobných pěstitelů či konopných spolků. Výdej zboží by se měl důsledně evidovat. Podobně postupuje například Německo, Nizozemsko, Lucembursko či Malta, zmínil už dřív Vobořil.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiku podle „vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod“. Loni koncem dubna vláda schválila plán boje proti závislostem s opatřeními do konce roku 2025. V tomto dokumentu se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím počítá.

Vobořil první verzi normy podle koaličního zadání představil před dvěma týdny na jednání skupiny expertů, která se problematikou zabývá. Podle vládních Pirátů návrh obsahuje pravidla pro samopěstování a fungování takzvaných konopných klubů. Zavedení regulovaného trhu chybí.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa