Internationalcbc.com: Hospodářská rada vlády ČR doporučuje regulaci prodeje konopí

Internationalcbc.com: Hospodářská rada vlády ČR doporučuje regulaci prodeje konopí

V říjnu 2022 uspořádal německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach tiskovou konferenci a oznámil podrobnosti o svém legalizačním opatření. Oznámení přišlo po mnoha měsících diskusí mezi ministrem Lauterbachem a Evropskou unií.

Nedlouho po oznámení ministra Lauterbacha oznámil český protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil svůj záměr, aby jeho země následovala modernizaci konopné politiky v Německu. Pro Radio Prague International v té době:

Pokud plán národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila vstoupí v platnost v roce 2024, jak doufá, Česko by se mohlo stát druhou zemí EU, která legalizuje rekreační užívání konopí. A nejen to – šel by ještě o krok dále a jeho prodej by byl také legální. Protidrogový koordinátor tento týden na tiskové konferenci představil svůj plán boje se závislostí, jehož součástí je i návrh na legalizaci konopí.

„V tuto chvíli panuje politická shoda, abych vytvořil tento návrh na regulaci konopí, látky, která je v tuto chvíli nelegální. Chceme to regulovat pomocí trhu a věříme, že tato regulace bude účinnější než současný zákaz.“

Komentář Jindřicha Vobořila následoval po příspěvku na facebookové stránce , ve kterém uvedl: „Německo a Česká republika jdou zároveň na regulovaný trh.“

Postupem času by se objevovaly detaily ohledně legalizačního modelu, který bude Česká republika uplatňovat, a který se bude v některých aspektech lišit od toho, co je navrhováno v Německu.

V dubnu loňského roku úředníci v České republice oznámili záměr legalizovat držení 5 gramů konopí, které si zákazníci budou moci zakoupit v regulovaných prodejnách po přihlášení do vládní databáze.

V České republice k legalizaci zatím nedošlo, nicméně Hospodářská rada vlády ČR nedávno doporučila regulovat prodej konopí pro dospělé, což dokazuje, že země v takové reformě stále pokračuje. Za  den BRNO :

Národní ekonomická rada vlády ČR (NERV) v úterý zveřejněném návrhu 37 opatření na podporu hospodářského růstu v ČR opět doporučila zavedení legálně regulovaného trhu s konopím v ČR.

„Měly by se upravit trestní sazby a zásady ukládání trestů. V oblasti protidrogové politiky by měl být zaveden legálně regulovaný trh s konopím,“ uvedl NERV.

Rada uvedla, že represivní přístup k drogám je zátěží pro rozpočet a nepromítá se do snížení spotřeby nebo harm reduction.

Předchozí analýza národní Pirátské strany určila, že regulovaný prodej konopí by mohl vygenerovat 2 miliardy Kč ročně.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa