Denikn.cz: Německá vláda se shodla na legalizaci konopí, zákon by mohl platit od 1. dubna

Denikn.cz: Německá vláda se shodla na legalizaci konopí, zákon by mohl platit od 1. dubna

Členové vládní koalice v Německu se dohodli na detailech legalizace konopí. Zákon by mohl začít platit 1. dubna, oznámili v noci na dnešek představitelé tří vládních stran. Zhruba za dva týdny o něm bude hlasovat Spolkový sněm.

Vzhledem k předběžnému souhlasu sněmovních expertních skupin se schválení považuje za poměrně jisté, napsala dnes agentura DPA.

Prodej a pěstování konopí bylo v Německu zakázáno více než 40 let. Od 1. dubna by mělo být vyřazeno ze seznamu zakázaných látek v zákoně o omamných látkách. Nově bude dospělým osobám povoleno domácí pěstování a držení určitého množství konopí pro vlastní potřebu. Zákon také od 1. července počítá i s kluby pro společné pěstování konopí.

Koalice se na principech legalizace shodla už na podzim, doposud však jednala o detailech. Nově se shodla na zpřísnění ověření funkčnosti zákona, první hodnocení vláda slibuje už po roce účinnosti namísto původních čtyř let.

Odpůrci zákona varují před dekriminalizací dealerů a nárůstem práce pro policii. Obavy budí také absence limitu pro konzumaci konopí v souvislosti s řízením.

V Česku je nyní stejně jako v Německu legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou vybraní lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Pěstování konopí pro vlastní potřebu je přestupkem nebo trestným činem v závislosti na množství pěstovaných rostlin. Trestným činem je pěstování více než pěti rostlin. Trestné je i přechovávání více než deseti gramů sušiny, výroba a jiné nakládání s omamnými látkami. (ČTK)


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa