iDnes.cz: Německo se přiblížilo legalizaci konopí, zákon by mohl platit již od dubna

iDnes.cz: Německo se přiblížilo legalizaci konopí, zákon by mohl platit již od dubna

Na detailech legalizace konopí se v Německu dohodli členové tamní vládní koalice. Představitelé tří vládních stran oznámili v noci na pátek, že by zákon mohl začít platit 1. dubna. Zhruba za dva týdny o něm bude hlasovat Spolkový sněm; schválení se považuje za poměrně jisté, napsala agentura DPA. Návrh zákona o regulaci konopí chystá i česká vláda.

Prodej a pěstování konopí bylo v Německu zakázáno více než 40 let. Od 1. dubna by mělo být vyřazeno ze seznamu zakázaných látek v zákoně o omamných látkách. Nově bude dospělým osobám povoleno domácí pěstování a držení určitého množství konopí pro vlastní potřebu. Zákon také od 1. července počítá i s kluby pro společné pěstování konopí.

Německá vládní koalice se na principech legalizace shodla už na podzim, ale dosud jednala o detailech. Nově se shodla na zpřísnění ověření funkčnosti zákona, první hodnocení vláda slibuje už po roce účinnosti namísto původních čtyř let.

Odpůrci zákona varují před dekriminalizací dealerů a nárůstem práce pro policii. Obavy budí také absence limitu pro konzumaci konopí v souvislosti s řízením.

Situace v Česku

V Česku je nyní, stejně jako v Německu, legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou vybraní lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

Pěstování konopí pro vlastní potřebu je přestupkem nebo trestným činem v závislosti na množství pěstovaných rostlin. Trestným činem je pěstování více než pěti rostlin. Trestné je i přechovávání víc než deseti gramů sušiny, výroba a jiné nakládání s omamnými látkami.

V současné době se chystá vládní návrh zákona o regulaci konopí. Původně měla obsahovat regulovaný trh, v první verzi zákona jsou pravidla pro samopěstování a vznik konopných klubů. Podle exposlance Petra Plevy, ředitele Think tanku racionální politiky závislostí legalizace konopí nezlikviduje černý trh úplně, podle zahraničích zkušeností se ale výrazně zmenší, protože se klientela přesune k legálním zdrojům.

Legální regulovaný trh s konopím doporučuje zavést v Česku – opakovaně – i Národní ekonomická rada vlády. Podle ní extrémně represivní přístup k drogám zatěžuje rozpočet a neprojevuje se v omezení spotřeby či zmírnění škod.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Loni schválila plán boje proti závislostem s opatřeními do konce roku 2025. V něm se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím počítá.

Autoři: iDNES.cz, ČTK

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa