Businessofcannabis.com: Signály EU – zvyšující se posun v postoji k reformě týkající se Cannabis

Businessofcannabis.com: Signály EU – zvyšující se posun v postoji k reformě týkající se Cannabis

Evropská komise (EK) minulý týden částečně schválila novou „Evropskou občanskou iniciativu“ zaměřenou na reformu konopí, což je krok znamenající rostoucí uznání měnícího se prostředí, pokud jde o regulaci konopí v celé Evropské unii (EU).

Zdůraznila to nedávná zpráva Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), která stanovila svůj záměr nejen zvýšit svou kapacitu pro monitorování vývoje regulace konopí napříč členskými státy, ale převzít aktivnější roli při poskytování tvůrcům politik s informacemi o reformě konopí.

EMCDDA uznalo trend „zemí, které stále více zkoumají alternativy pro zákaz“ a uvedlo: „To znamená, že otázky, co představuje vhodnou politickou reakci na konopí, se staly aktuálními a důležitými.“

Co se stalo?

Minulý týden EK odhlasovala registraci dvou ze tří návrhů předložených Evropskou občanskou iniciativou (ECI), nazvanou Evropská konopná iniciativa.

Evropské občanské iniciativy jsou mechanismem, který byl zaveden v roce 2007 jako součást Lisabonské smlouvy a jehož cílem je umožnit občanům EU mít přímý vliv na rozhodování o politice.

Musí být iniciovány občany EU s bydlištěm alespoň v sedmi různých členských zemích, mezi které v tomto případě patřili mimo jiné Francesca Capuozzo z EUmans , Georg Wurth z Německé asociace konopí a specialistka na drogovou politiku Natalie O’Regan .

Evropská iniciativa pro konopí byla původně předložena skupinou 12. ledna 2024 a uvádí, že „nedostatek významného pokroku v omezování nezákonných narkotik v Evropě vyžaduje radikální přehodnocení přístupu, který po desetiletí nesnížil poptávku po drogách. a zásobování“.

„Neexistuje žádný důkaz o tom, že zpřísnění trestů přineslo efektivnější evropský systém kontroly drog, zatímco vytvořilo zdroje ke snížení rizik a/nebo škod spojených s problematickým užíváním drog. Tato evropská občanská iniciativa má v úmyslu řešit některé z důvodů, proč se tak stalo,“ stálo v podání.

Odkazuje také na četné příklady rostoucího posunu v protidrogové politice napříč členskými státy EU, které využívají „inovativní přístupy k protidrogovým politikám zaměřeným na lidská práva, které EU přijala. S ohledem na to předložila evropská občanská iniciativa program sestávající ze tří bodů.

Prvním bylo svolání „transevropského občanského shromáždění“ ohledně politik týkajících se konopí v celé EU.

I když tento formát nedávno zaznamenal v Irsku určitý úspěch, když Občanské shromáždění doporučilo vládě „minimalizovat nebo potenciálně úplně odstranit“ odsouzení za trestné činy za držení drog, EK tento bod odmítla.

Podle EK tato žádost „spadá mimo pravomoci Komise předložit návrh právního aktu“.

Druhá a třetí podaná žádost však byla úspěšně zaregistrována. Jednalo se o hovory na:

1) Podporovat přístup k léčebnému konopí na základě vědeckých důkazů a zkušeností pacientů a umožnit pacientům přepravu konopí a jakýchkoli jeho derivátů předepsaných k léčebným účelům po celé EU, aby bylo zajištěno plné užívání práva na zdraví.

2) Přidělte potřebné zdroje na výzkum konopí – včetně bylinné a tradiční medicíny – pro jeho terapeutické využití a na mezinárodní sdílení.

Nyní byly tyto body úspěšně zaregistrovány a organizátoři ECI budou mít šest měsíců na otevření „sbírky podpisů“.

To bude vyžadovat, aby skupina během 12 měsíců nasbírala alespoň 1 milion ověřených podpisů z alespoň sedmi různých členských států EU s minimálním počtem podpisů pro každou zemi podle jejího počtu obyvatel.

EMCDDA se snaží „podporovat tvůrce politik“ v oblasti konopí

Ve stejném týdnu EMCDDA zveřejnilo svůj „Jednotný programový dokument“ , ve kterém jsou uvedeny plánované činnosti na příští dva roky v období, které označilo za „nepochybně nejvíce transformační období v dosavadním životě agentury“.

Organizace má být 2. července 2024 nahrazena Drogovou agenturou Evropské unie (EUDA) s „rozšířeným a posíleným mandátem“, 40% nárůstem zaměstnanců a 80% navýšením rozpočtu.

Zatímco její role je mnohem více zaměřena na monitorování a řešení trhu s nelegálními drogami, organizace se zdánlivě staví do pozice, aby prozkoumala dopad toho, co očekává, že bude pokračujícím trendem liberalizace konopné politiky v celé Evropě.

Dále plánuje vytvořit „soubor nástrojů“, který zahrnuje „zdroje na podporu tvůrců politik při provádění rozhodnutí založených na důkazech v oblasti politiky týkající se konopí“.

Organizace prohlašuje, že v roce 2024 a dále se „rozšíří své zaměření na rozvoj zdrojů v oblasti konopných politik a intervencí“ kvůli změnám na trhu s konopím v posledních letech, díky nimž se konopné produkty stávají „v Evropě stále rozmanitější“. .

„Tento vývoj na evropském trhu s konopím se odehrává v globálním kontextu zemí, které stále více zkoumají alternativy pro zákaz a některé směřují k regulovaným nebo legalizovaným rekreačním trhům s konopím. Některé členské státy EU začaly měnit svůj politický přístup k rekreačnímu užívání konopí,“ pokračoval.

„Poslední vývoj ukazuje, že existují různé možnosti, včetně systémů s trestními postihy pro uživatele, systémů s povolením pro domácí pěstování a soukromé použití a systémů se státem řízenou nebo komerční výrobou a prodejem.

„V posledních letech EMCDDA vyhovělo rostoucímu počtu žádostí členských států v této oblasti a poskytlo podporu národním iniciativám, konkrétně vývojem ukazatelů konopí a sledováním dopadu změn konopné politiky v této oblasti.“

S ohledem na tuto skutečnost uvádí, že ke sledování této změny a zkoumání dopadu na veřejné zdraví a nezákonný trh je zapotřebí „vhodná datová infrastruktura“.

Během příštích dvou let plánuje vybudovat základy pro „soubor nástrojů pro politiku konopí“, jehož cílem je lépe pomáhat „tvůrcům politik a plánovačům s rozvojem a hodnocením politiky v oblasti konopí v jejich zemích“.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa