Businessofcannabis.com: Je německý návrh zákona CanG připraven rozpoutat vlnu u německých Cannabis pěstitelů?

Businessofcannabis.com: Je německý návrh zákona CanG připraven rozpoutat vlnu u německých Cannabis pěstitelů?

Německý vysoce očekávaný návrh zákona o CanG je nyní po měsících pochybností a zpoždění konečně připraven na konečné čtení tento týden v Bundestagu.

Pokud bude návrh zákona o konopí schválen podle očekávání, podoba již tak vzkvétajícího německého trhu s léčebným konopím se výrazně změní.

I když se všeobecně očekává, že velmi očekávané odstranění konopí ze seznamu narkotik bude pro provozovatele léčebného konopí přínosem, další klíčová nadcházející změna má potenciál ovlivnit nejen prosperující německý dovozní a distribuční trh, ale také lukrativní mezinárodní dodavatelské řetězce přinášející léčivé přípravky. konopí do země.

S CanG nastaveným na odstranění všech omezení pěstování léčebného konopí v Německu by se nová vlna místních pěstitelů mohla chystat narušit tento dodavatelský ekosystém.

Dovoz nadále roste

Podle současného rámce je pěstování léčebného konopí v Německu povoleno, ale velmi omezeno.

Probíhá výběrové řízení, v jehož rámci pouze tři společnosti, Demecan, Aurora a Aphria (vlastněné Tilray), získají licence na pěstování léčebného konopí.

Tyto licence pokrývají konkrétní produkční kvótu, což znamená, že existují přísná omezení na kmeny a množství, která lze produkovat.

Mezitím německý dovozní trh od roku 2017 exponenciálně roste a dovážené konopí nyní představuje drtivou většinu léčebného konopí dostupného v zemi.

Podle European Cannabis Report: 8th Edition společnosti Prohibition Partners zde bylo vyrobeno pouze 3,6 % květinových produktů dostupných v Německu.

Podle nejnovějších údajů Spolkového institutu pro léčiva a zdravotnické prostředky (BfArM) úroveň dovozu dále rostla až do konce roku 2023.

Ve 3. čtvrtletí roku 2023 bylo celkové množství konopí dovezeného do Německa 8,74 tuny, což je historicky nejvyšší úroveň, a to ze 7 758 tun ve 2. čtvrtletí a ze 7 337 tun ve stejném období o rok dříve.

Otevření německého pěstování

CanG by však mohl tento rámec doplnit úplným odstraněním výběrového řízení spolu se všemi omezeními domácí produkce konopí.

Spolková rada (Spolková rada) ve svých připomínkách k návrhu zákona o CanG v říjnu loňského roku nastolila otázku německé výroby.

„Spolková rada požaduje, aby další legislativní proces prověřil, do jaké míry lze zlepšit právní rámcové podmínky pro optimalizaci nabídky léčebného konopí pacientům.

„Týká se to zejména možnosti rozšíření nabídky léčebného konopí v Německu zvýšením nebo zrušením národních produkčních množství, zrušením omezení pěstování na některé odrůdy a zrušením stropu prodejních cen, aby bylo možné odpovídajícím způsobem omezit prudký nárůst dovozu léčebného konopí ve prospěch domácí produkce odpovídající kvality.“

Kai-Friedrich Niermann, právník a odborník na konopí v oboru, vysvětlil Business of Cannabis , že navrhované odstranění pouhých dvou vět, které stanoví, že musí existovat výběrové řízení, by dosáhlo všech těchto cílů.

To by znamenalo, že o licenci k pěstování v Německu by mohla žádat jakákoli společnost, včetně zahraničních společností. Dále by již neexistovala žádná omezení ohledně kmene nebo množství pěstovaného konopí nebo počtu pěstebních zařízení povolených v Německu.

Německá vláda sama očekává, že v zemi vznikne 100 pěstitelských zařízení pro léčebné konopí.

Jak to ovlivní trh?

Řada zdrojů informovala Business of Cannabis , že by to mohlo být svědkem vzniku dalšího „zeleného spěchu“ do Německa, podobně jako mezinárodní tahanice o proniknutí na trh, když bylo poprvé vypsáno výběrové řízení.

Podle Klause Madzia, generálního ředitele německé Cannovum Cannabis AG, by to mohlo přivést stávající německé pěstitele, kteří se již nyní snaží konkurovat dovoznímu trhu, do značných finančních problémů.

„Mnohem více lidí může jen přeměnit své staré sklady a vybudovat zařízení pro pěstování léčivých přípravků v souladu s GMP. Bude velká konkurence.“

Navzdory očekávání přílivu investic do německých pěstitelských operací zůstává pan Madzia skeptický ohledně finančního potenciálu této příležitosti.

„Uvidíte, jak spousta lidí plýtvá penězi na budování zařízení a pak se spálí na trhu. Chci říct, v podstatě uvidíte zničení kapitálu… Na německém trhu je přebytek léčebného konopí. Chci říct, že na německé lokálně pěstované léčebné konopí opravdu nikdo nečeká.“

Podobně generální ředitel a spoluzakladatel Bloomwell Group Niklas Kouparanis věří, že němečtí výrobci, kteří jsou zatíženi vyššími náklady na pracovní sílu a elektřinu, budou mít potíže konkurovat levně vyráběným a vysoce kvalitním dovozům, které již zaplavují trh.

Zdroj: The European Cannabis Report: 8th Edition

„Očekávám, že pro ceny německých kultivátorů bude velmi náročné konkurovat dovozům. Rozmach pěstování německého léčebného konopí si vyžádá čas a velké investice, protože investoři nemají rádi velké investice do pěstitelských prostor.

„Lékařský trh v Německu se výrazně rozšíří díky reklasifikaci konopí jako nenarkotika. Přesto očekáváme, že zvýšená poptávka po léčebném konopí bude uspokojena převážně dovozem – jako je tomu nyní.“

„Naši hlavní dodavatelé pravděpodobně zůstanou v Kanadě a státech EU, jako je Portugalsko. Kanada jen v roce 2021 poskytla více než 6 000 kilogramů květů konopí a extraktů. A vzhledem k tomu, že německý lékařský trh, který má v současnosti 200 000 až 300 000 lékařských pacientů, podle předpokladů se počet pacientů s léčebným konopím znásobí sedmkrát až desetkrát, naše země bude muset zůstat trhem řízeným dovozem.“

Přesto to nejsou jen budoucí němečtí pěstitelé, na které by tato nová pravidla mohla mít vliv.

Podle Jednotné úmluvy OSN o omamných látkách jsou země povinny každý rok informovat Mezinárodní výbor pro kontrolu omamných látek (INCB) o svém odhadovaném množství psychotropních látek, včetně konopí, potřebného pro lékařské a vědecké účely.

Část tohoto mezinárodního práva stanoví, že když se domácí produkce země rozběhne, musí se snížit dovoz. INCB udělí dovozní povolení na množství léčebného konopí, které nelze naplnit domácí produkcí.

Bez ohledu na to, zda je německá domácí produkce zisková, nadcházející prudký nárůst německé produkce by mohl významně ovlivnit množství léčebného konopí, které lze do Německa dovézt podle mezinárodního práva, a ovlivnit tak lukrativní dodavatelský řetězec, který se rozprostírá po celém světě.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa