Optimismus navzdory zpožděním: Irská cesta k dekriminalizaci Cannabis

Optimismus navzdory zpožděním: Irská cesta k dekriminalizaci Cannabis

Irská vláda schválila zřízení výboru Oireachtas, který by „co nejrychleji“ prozkoumal doporučení Občanského shromáždění k dekriminalizaci užívání drog.

Přichází pouhé dva týdny poté, co Dáil, dolní komora irského parlamentu, odhlasovala odložení návrhu zákona, který by uzákonil dekriminalizaci malého množství konopí, o devět měsíců.

Navzdory zdánlivě široké podpoře návrhu zákona i doporučením Shromáždění občanů byla vláda obviňována z toho, že až do nadcházejících voleb „vyhazuje konzervy“ a přitom platí minimální „reformu“.

Existuje však hmatatelný pocit optimismu, že Irsko, historicky jedna z nejkonzervativnějších zemí EU, pokud jde o protidrogové právo, je nyní na pokraji smysluplné a nevyhnutelné změny.

Natalie O’Regan , právní výzkumnice a obhájkyně drogové politiky v Irsku, řekla Business of Cannabis : „Kdybychom tento rozhovor vedli před 18 měsíci, výsledky by byly hodně odlišné. Dočkáme se dekriminalizace; o tom není pochyb. V této fázi je rozhovor o tom, jakou formou dekriminalizace.

Co se stalo?

Koncem minulého měsíce se TD Gino Kenny z People Before Profit, dlouholetý zastánce konopné reformy v Irsku, pokusil navázat na hybnou sílu přelomového občanského shromáždění o užívání drog a předložil návrh zákona, který by dekriminalizoval držení až 7 gramů konopí pro osobní potřebu.

Pan Kenny řekl domu: „Kriminalizace jednotlivce za držení malého množství konopí pro osobní potřebu byla neúspěšná politika… Tento návrh zákona se snaží uvést Irsko do souladu s ostatními národy a státy, které zaujaly progresivní přístup k tomuto způsobu. díváme se na užívání drog.“

Debata představovala první případ od roku 2014 , kdy byly zákony o konopí projednávány v Dáilu, a kromě „jednoho nebo dvou zarytců bylo 99 % politických stran pro návrh zákona“.

Tato podpora byla z velké části způsobena Občanským shromážděním a úlohou, kterou předchozí shromáždění sehrála v irské politice v posledních několika desetiletích, když se jim podařilo posunout veřejný a politický diskurz o velmi sporných otázkách, jako jsou potraty a změna klimatu.

„Kdyby se o tom diskutovalo před rokem před shromážděním, myslím, že většina politických stran by byla proti, ale doporučení shromáždění už vyšla… Nemyslím si, že by se proti nějakému občanskému shromáždění nikdy žádná skutečně nevyjádřila“, Paní O’Regan vysvětlila.

Kromě toho navrhovaný zákon o zneužívání drog (nařízení o konopí) z roku 2022 byl podle prezidenta CLEAR Cannabis Law Reform Petera Reynoldse „velmi pečlivě navržen, aby bylo snadné jej projít“.

„Byl krátký a pozměnil stávající zákon a byl zcela v souladu s tím, co řeklo shromáždění občanů.“

Ministr zdravotnictví Stephen Donnelly však namísto hlasování pro schválení zákona získal souhlas s devítiměsíčním „načasovaným dodatkem“. To znamená, že zatímco návrh zákona může být stále projednáván, nemůže přejít do další fáze alespoň do října, přibližně v době nadcházejících všeobecných voleb.

Malé zdůvodnění, které vláda poskytla pro zpoždění, naznačovalo, že by jí poskytla čas na podrobnou diskusi o 36 doporučeních občanského shromáždění prostřednictvím zvláštního výboru Oireachtas, který je vytvořen za účelem kontroly politiky a poradenství vládě.

Co dál?

Tento týden ministryně pro drogy Hildegarde Naughtonová přinesla kabinetu memorandum o zřízení tohoto zvláštního výboru Oireachtas, v němž předpovídá, že skupina bude fungovat do „března nebo dubna“.

Výbor se bude skládat ze 14 členů, včetně senátorů a TD, a podle irského taoiseacha Lea Varadkara bude mít na vypracování zprávy sedm měsíců, ale nemusí to zabrat tolik času.

Paní O’Regan vysvětlila, že výbor bude mít za úkol zodpovědět otevřené otázky, které nastolují doporučení výboru, a že s blížícími se volbami si irští politici ze všech stran rádi umyjí ruce nad touto odpovědností.

„V závislosti na tom, kdy výbor dokončí svá jednání a až bude mít závěrečnou zprávu, myslím, že uvidíte, že většina stran bude plně podporovat to, co výbor říká. Nevidím, že by někdo z nich šel realisticky proti tomu.“

Jak zdůrazňuje pan Reynolds, další výbor Oireachtas, který se konkrétně zabýval tresty za osobní držení drog, již byl zřízen a v roce 2022 vypracoval zprávu .

„Bylo to velké vyšetřování, které nějakou dobu probíhalo, včetně svědků ze všech stran debaty. Přišlo s velmi komplexním návrhem, který v podstatě říkal, že bychom měli dekriminalizovat drogy a osobní držení, zejména konopí. Ve skutečnosti šlo ještě dále a navrhlo, abychom konopí právně regulovali.

„Pak jsme měli Občanské shromáždění, které také vyšlo a doporučilo dekriminalizaci. Co teď říká vláda?

„Chtějí, aby se další výbor Oireachtas znovu zabýval stejnými problémy, a chce celou věc odložit o devět měsíců, což ji shodou okolností řadí přímo do středu příštích všeobecných voleb v Irsku.“

Navzdory tvrzení, že zpoždění vlády by bylo „úsměvné“, pokud by nemělo „mnoho vážných a škodlivých účinků na lidi“, pan Reynolds řekl, že také věří, že „v důsledku toho uvidíme určitý pokrok“.

Dodal: „V Irsku to tak prostě funguje; pokud to mohou oddálit, udělají to.“


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa