Ukrajinský prezident Zelenskyj podepsal zákon o legalizaci léčebného konopí

Ukrajinský prezident Zelenskyj podepsal zákon o legalizaci léčebného konopí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu podepsal zákon, který legalizuje léčebné konopí , a zopakoval svůj dřívější postoj k této otázce , uvedla agentura Reuters.

Tento krok navazuje na ukrajinský parlament, který v lednu úspěšně odblokoval schválení zákona o legalizaci lékařské marihuany.

Ukrajinský jednokomorový parlament Nejvyšší radou schválil zákon v prosinci poměrem hlasů 248:16. Krátce poté však opatření narazilo na překážku, když parlamentní frakce Batkivshchyna (Vlast) bránila schválení zákona.

Nový zákon, který zmiňuje rakovinu a válkou způsobenou PTSD jako stavy, pro které by se léčebné konopí mohlo pacientům předepisovat, vstoupí v platnost do šesti měsíců od svého formálního zveřejnění. Kabinet ministrů Ukrajiny a ministerstvo zdravotnictví stanoví pravidla pro nový program.

Konopné produkty by mohly být potenciálně dováženy dříve do země, ale ne dříve, než konopí přejde z přísně zakázané látky ze seznamu I na legálně dostupné na předpis podle seznamu II ukrajinského drogového kodexu, píše Kyle Jaeger z Marijuana Moment.

V červnu 2023 Zelenskyj řekl, že Ukrajina by měla vyvinout úsilí o vytvoření nejlepšího sektoru duševní a fyzické rehabilitace v Evropě vybudováním center a vzděláváním personálu.

Řekl, že poskytuje ukrajinským občanům způsoby, jak se vypořádat s bolestí, stresem a traumatem rusko-ukrajinské války, která začala v roce 2014. Rusko napadlo Ukrajinu v únoru 2022.

„Zejména musíme konečně čestně legalizovat medicínu na bázi konopí pro každého, kdo ji potřebuje, [s příslušným vědeckým výzkumem a kontrolovanou ukrajinskou výrobou,“ řekl Zelenskyj.

Mezitím již mnoho vojáků užívá konopí, aby se vyrovnalo se svou bolestí

Daniel Rebar , americký bojový medik sloužící na Ukrajině řekl loni listu Kyiv Independent, že lékařská marihuana by měla být legálně povolena k léčbě posttraumatické stresové poruchy (PTSD).

„Věříme lékařům s mnohem účinnějšími a vážnějšími léky, než je marihuana, nevím, proč bychom jim nedovolili předepisovat i marihuanu,“ řekl Rebar.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa