Německo zlegalizovalo rekreační užívání marihuany!

Německo zlegalizovalo rekreační užívání marihuany!

Německý parlament podpořil nový zákon, který umožňuje rekreační užívání konopí.

Podle zákona budou moci osoby starší 18 let v Německu vlastnit značné množství konopí, ale přísná pravidla znesnadní nákup této drogy.

Kouření konopí na mnoha veřejných prostranstvích bude od 1. dubna legální.

Ve veřejných prostorách je povoleno držení až 25 g, což odpovídá desítkám silných kloubů. V soukromých domech bude zákonný limit 50 g.

Již nyní policie v některých částech Německa, jako je Berlín, často zavírá oči před kouřením na veřejnosti, ačkoli držení drogy pro rekreační použití je nezákonné a může být stíháno. Užívání této drogy mezi mladými lidmi navzdory platnému zákonu léta prudce stoupá, říká ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který reformy podněcuje.

Chce podkopat černý trh, chránit kuřáky před kontaminovaným konopím a omezit toky příjmů pro gangy organizovaného zločinu.

Legální konopné kavárny ale najednou po celé zemi nevzniknou.

V Německu už léta zuří divoká debata o dekriminalizaci konopí, přičemž skupiny lékařů vyjadřují obavy o mladé lidi a konzervativci tvrdí, že liberalizace podpoří užívání drog.

Po bouřlivém pátečním zasedání v německém Bundestagu nakonec hlasování prošlo 407 hlasy proti 226.

Simone Borchardtová z opoziční konzervativní CDU poslancům řekla, že vláda pokročila se svým „zcela zbytečným, zmateným zákonem“ bez ohledu na varování lékařů, policistů a psychoterapeutů.

Ale pan Lauterbach řekl, že současná situace již není udržitelná: „Počet spotřebitelů ve věku 18 až 25 let se za posledních 10 let zdvojnásobil.“

Po hlasování řekl, že zákon „vysuší černý trh“ a napraví „neúspěšnou drogovou politiku“.

Poslanci schvalovaný zákon je jako často v Německu komplikovaný.

Kouření konopí v některých oblastech, například v blízkosti škol a sportovišť, bude i nadále nezákonné. Zásadní je, že trh bude přísně regulován, takže nákup léku nebude snadný.

Původní plány umožnit licencovaným obchodům a lékárnám prodávat konopí byly zrušeny kvůli obavám EU, že by to mohlo vést k nárůstu vývozu drog.

Místo toho vyrostou nekomerční kluby členů, nazývané „konopné společenské kluby“, a budou distribuovat omezené množství drogy.

Každý klub bude mít horní hranici 500 členů, konzumace konopí na místě nebude povolena a členství bude dostupné pouze pro německé obyvatele.

Povoleno bude také pěstování vlastního konopí, přičemž na domácnost budou povoleny až tři rostliny marihuany.

To znamená, že Německo by mohlo být v paradoxní pozici, kdy by umožnilo držení poměrně velkého množství drogy a zároveň by znesnadnilo nákup.

Pravidelným kuřákům by to prospělo, ale příležitostní uživatelé by měli problém si to koupit legálně a turisté by byli vyloučeni. Kritici tvrdí, že to jednoduše podpoří černý trh.

Během příštích let chce vláda posoudit dopad nového zákona a případně zavést licenční prodej konopí.

Ale vzhledem k tomu, jak klikatá debata byla doposud, není nic jisté.

Mezitím opoziční konzervativci říkají, že pokud se příští rok dostanou do vlády, zákon úplně zruší. Je nepravděpodobné, že se Německo v dohledné době stane novým evropským Amsterdamem.

Zdroj: BBC.COM

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa