Hemptoday.com: Projekt financovaný EU a Itálií si klade za cíl rozvoj dodavatelských řetězců konopí na Sicílii

Hemptoday.com: Projekt financovaný EU a Itálií si klade za cíl rozvoj dodavatelských řetězců konopí na Sicílii

Sicilští představitelé uvedli, že zahájí široký program zaměřený na rozvoj místních dodavatelských řetězců pro průmyslové konopí.

Iniciativa „Canapa New Tech“ („New Tech Hemp“) spadá do Sicílského programu rozvoje venkova (PSR), který investuje do zemědělství, lesnictví a ochrany životního prostředí. PSR, který je společně financovaný Evropskou unií a sicilským regionem, neuvedl výši investic.

Projekt podpoří vývoj nových odrůd konopí, provede zkoušky na více místech, prosadí nové metody sklizně, podpoří vývoj inovativních technologií pro extrakci olejů z konopných semen a propaguje konopné produkty.

Organické a konvenční

Celkovým cílem je vyvinout organické a konvenční konopné dodavatelské řetězce pro konopný potravinářský, kosmetický a textilní sektor, uvedl Sicily PSR v prohlášení. Jednoletý program bude probíhat od června 2024 do června 2025 v provinciích Caltanissetta, Catania, Palermo, Ragusa a Messina.

Zastánci konopí na Sicílii tvrdí, že region se svými pobřežními pláněmi a říčními údolími je zvláště vhodný pro pěstování konopí v období jaro-léto.

Salvatore Zappalà, generální ředitel společnosti Millasensi, Bari, Puglia, která vyhrála výběrové řízení na řízení New Tech Hemp, uvedl, že program „zahrnuje přenos technologií a procesů do společností, aby se staly udržitelnějšími. Využitím odpadu můžeme například zlepšit sektor nemovitostí prototypováním nových materiálů.

„Z odvětví vláken můžeme získat bioplasty, zejména v leteckém a námořním sektoru, které jsou vysoce ziskové,“ řekl Zappalà.

Aktivity programu

Podle PSR program:

  • Posílit dovednosti a znalosti podnikatelů a provozovatelů v odvětví průmyslového konopí v regionu.
  • Posílit výzkum, technologický rozvoj a inovace zvýšením spolupráce mezi zemědělskými společnostmi, univerzitami a výzkumnými organizacemi.
  • Podporovat rozvoj poradců a specialistů na hospodaření s půdou a udržitelné metody hospodaření v konopné kosmetice, potravinářství a textilu.
  • Aplikujte přesné zemědělské techniky prostřednictvím multispektrálního dálkového průzkumu dronů.
  • Nainstalujte meteorologickou stanici pro sledování teploty, deště, vlhkosti, větru, teploty půdy, elektrické vodivosti a slunečního záření.
  • Provádět skleníkové a polní zkoušky mechanizace sklizňových a zpracovatelských operací.
  • Aplikujte inovativní technologie pro extrakci oleje a bílkovin ze semen.
  • Vyviňte inovativní moučky ze semen a mikrovlnnou hydrodestilaci terpenových frakcí pro extrakty z konopných květů.

Účastníci

Kromě Millasensi jsou účastníky: F.lli Podimani SS z Ragusy; Messina, Catania, Gela Caltanissetta, Terranova Antonio, Belpasso, Catania; Dibennardo Vincenzo, Comiso, Ragusa; Chiaramonte Gulfi, Ragusa; vévoda Ignazio, Valledolmo, Palermo; katedra farmaceutické vědy a technologie univerzity v Turíně; a Colori del Sole z Palerma, tiskařská společnost.

Vědeckým manažerem je Giancarlo Cravotto, profesor organické chemie na univerzitě v Turíně.

Podobná iniciativa, Multicanapa , byla zahájena na Sicílii v roce 2021, spolufinancovaná italským státem a Evropským zemědělským fondem pro rozvoj venkova EU.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa