Cannabiswire.com: Zpráva Rady OSN pro narkotika zjistila, že legální produkce konopí „výrazně vzrostla“ 

Cannabiswire.com: Zpráva Rady OSN pro narkotika zjistila, že legální produkce konopí „výrazně vzrostla“ 

V reakci na otázku během zahájení zprávy o německých legalizačních plánech prezident INCB řekl, že je na mezinárodním společenství, aby rozhodlo o legálním konopí „jednou provždy“.

Nejnovější výroční zpráva Mezinárodní rady pro kontrolu narkotik při OSN přichází v době, kdy Německo, které má jednu z největších světových ekonomik, se chystá legalizovat konopí pro dospělé. 

INCB – a potažmo i její výroční zpráva – slouží jako jakýsi hlídací pes pro dodržování Jednotné úmluvy o omamných látkách z roku 1961, primární celosvětové smlouvy o kontrole drog. Smlouva vyžaduje, aby členské státy nebo signatáři smlouvy omezili používání kontrolovaných látek, včetně konopí, na lékařské nebo výzkumné účely. Stále více zemí však uvažuje o plné legalizaci mimo tyto hranice.

V posledních letech zpráva hlasitěji bije na poplach kvůli celosvětovému posunu směrem k legalizaci konopí pro dospělé a v loňském roce poprvé věnovala zpráva celou jednu kapitolu konopí, jak tehdy informoval Cannabis Wire .

„INCB opakuje své znepokojení ohledně legalizace užívání konopí pro nelékařské účely,“ řekl prezident INCB Jallal Toufiq během úterního zahájení zprávy s odkazem na tuto smlouvu. „Zjevné napětí mezi těmito ustanoveními a trendem k legalizaci musí být řešeno signatáři úmluv o kontrole drog.“

Reportér v místnosti z Německa požádal Toufiqa o komentář k argumentu německé vlády, že legalizace užívání dospělými pomůže v boji proti nelegálnímu obchodu s drogami a také sníží vystavení spotřebitelů konopí jiným drogám, které by se mohly prodávat na nelegálním trhu. 

Toufiq zopakoval, že legalizace užívání dospělých je mimo meze smluv o kontrole drog. 

„To zůstane, dokud mezinárodní společenství nerozhodne jinak,“ řekl. „A myslím, že je to skutečně na členských státech, aby o tom uvažovaly, a je na členských státech, aby učinily rozhodnutí jednou provždy. Není to pro INCB.”

Zatímco INCB monitoruje dodržování smluv, je to Komise OSN pro narkotika, která rozhoduje o protidrogové politice a plánování.   

Pokračoval: „Existují výhody, ať už pro veřejné zdraví, ať už jde o vysychání trhů, ať už pro obchodování s lidmi? To je něco, co nechávám na německých vládách. Ale od INCB je to pevné a jasné prohlášení, prozatím. Pokud to teď chcete přenést do členských států, myslím, že je to nejlepší platforma pro diskusi.“

Obecně zpráva zjistila, že „legální“ dodavatelský řetězec konopí roste.

„Zákonné pěstování, produkce a využití konopí od roku 2000 výrazně vzrostlo, kdy více zemí na celém světě začalo používat konopí a konopné extrakty pro lékařské účely a vědecký výzkum,“ uvádí zpráva. „Za posledních 20 let celosvětová produkce konopí následně prudce vzrostla a v roce 2022 dosáhla 797 tun.“ 

Zpráva zdůrazňuje nárůst aktivity související s konopím v Africe a poukazuje na skutečnost, že pro letošní rok „12 zemí v Africe předložilo své odhady správní radě pro pěstování, produkci nebo spotřebu konopí pro lékařské a vědecké účely, s 10 zeměmi, které předložily takové odhady pro rok 2023.

V částech zprávy, které popisují, kam země zašly dále a buď legalizovaly, nebo plánují legalizovat konopí pro dospělé, jsou tučné připomínky. 

Tyto připomínky doprovázejí části o Kolumbii, kde národní protidrogová politika země, zveřejněná v září 2023, zahrnuje legalizaci užívání konopí dospělými jako politický cíl, a o pilotních programech a experimentech pro dospělé, které probíhají v evropských zemích. Ale nejdelší takové varování je v sekci o legalizaci ve Spojených státech. 

„INCB zdůrazňuje, že čl. 4 písm. c) Úmluvy z roku 1961 vyžaduje, aby státy, které jsou smluvními stranami úmluvy, přijaly taková legislativní a správní opatření, která mohou být nezbytná, s výhradou ustanovení Úmluvy, k omezení výroby, výroby a vývozu výhradně na lékařské a vědecké účely. , dovoz, distribuce, obchod s drogami, užívání a držení drog,“ stojí částečně v tučném připomenutí.

Podobné varování je zahrnuto mezi 29 doporučeními zprávy, která zdůrazňují, že „vývoj v několika zemích, které legalizovaly nebo povolily užívání konopí pro nelékařské účely nebo které tolerovaly jeho legalizaci na nižší než celostátní úrovni, podkopává univerzální dodržování. ke třem mezinárodním úmluvám o kontrole drog a závazku k jejich provádění.“

A konečně, role internetu v drogových trendech je hlavním tématem této nejnovější zprávy a předmětem zvláštní kapitoly. 

„Dalším nezamýšleným vedlejším účinkem šíření znalostí prostřednictvím internetu je vliv na sociální a kulturní normy spojené s užíváním drog. Legalizace konopí v některých jurisdikcích mohla neúmyslně snížit neformální společenskou kontrolu související s konopím v jurisdikcích, kde je nelegální, což přispívá k jeho další normalizaci,“ uvádí zpráva. 

„Ovlivňovači sociálních médií a lékárny v regionech, kde je konopí legální, propagují jeho užívání jako součást zdravého životního stylu, a to i přes známá zdravotní rizika,“ pokračuje.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa