CTK: Legalizaci konopí v Německu hrozí krach, spolkové země chystají blokádu

CTK: Legalizaci konopí v Německu hrozí krach, spolkové země chystají blokádu

Berlín – Chystané částečné legalizaci konopí v Německu, kterou už v únoru podpořil parlament, hrozí krach. Na odpor se totiž staví spolkové země ovládané konzervativní unií CDU/CSU v čele se Saskem a Bavorskem. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach, který uvolněný přístup k marihuaně podporuje, se obává, že Německo by kvůli odporu spolkových zemí mohlo propást šanci napravit dosavadní neúspěšnou konopnou politiku. Jasno bude tento pátek, kdy o návrhu zákona bude jednat Spolková rada, která zastupuje německé regiony.

Místo hlasování o návrhu chce část spolkových zemí předat záležitost do takzvaného dohodovacího výboru, který ve sporných otázkách slouží k dojednávání kompromisu mezi Spolkovou radou a Spolkovým sněmem. Přesunutí návrhu do výboru ale může znamenat jeho konec, což si Lauterbach uvědomuje.

„Pokud si spolkové země vynutí pro konopný zákon dohodovací výbor, nikdy se z něj nedostane. Pak bychom propásli jedinečnou šanci skončit s neúspěšnou konopnou politikou. Zákon, pro který hlasovalo 400 spolkových poslanců, by byl zastaven trikem,“ napsal Lauterbach na síti X.

Tím, že výbor by byl pro návrh stopkou, se opoziční konzervativci nijak netají. „Svobodný stát Sasko bude v pátek hlasovat pro svolání dohodovacího výboru. Mým cílem je, aby se tento zákon z výboru už nikdy nedostal,“ uvedl na síti X saský premiér Michael Kretschmer (CDU).

Jasný nesouhlas s liberalizací konopí vyslovil také bavorský premiér Markus Söder (CSU). „Chceme ten nesmysl zastavit,“ řekl v rozhovoru s mnichovským listem Abendzeitung. „Zákon je jeden velký chaos,“ uvedl. Podle Södera by uvolnění přístupu ke konopí ohrozilo mladé lidi, neboť by se legálně mohli dostat až k 200 jointů měsíčně.

Konzervativci chtějí podle bavorského premiéra učinit vše, aby zákon nezačal platit od 1. dubna, jak bylo plánováno, ale nejdříve od října. Dodal, že později ho unie CDU/CSU chce zcela zrušit. Podle CDU/CSU zákon povede k větší kriminalitě, k více nehodám pod vlivem marihuany a také k rozšířené konzumaci drog, což ale Lauterbach odmítá. Naopak tvrdí, že nová pravidla povedou k zániku černého trhu s konopím a že zájemci, kteří by si marihuanu stejně pořídili, budou mít možnost nákupu z kvalitních a bezpečných zdrojů.

Zmíněný návrh, který už schválil Spolkový sněm, umožní dospělým mít doma až 50 gramů konopí a pěstovat tři rostliny pro svou potřebu. Vzniknout budou moci také pěstitelské kluby s nejvýše 500 členy. Sloužit budou jako výdejová místa pro své členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů.

V Německu je nyní stejně jako v Česku legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa