Nltimes.nl: Rotterdam má nejvyšší spotřebu marihuany v Evropě!

Nltimes.nl: Rotterdam má nejvyšší spotřebu marihuany v Evropě!

Rotterdam je podle studie Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) hlavním městem konopí v Evropě. Město má nejvyšší koncentrace zbytků konopí ve svých odpadních vodách z 88 zkoumaných evropských měst a umístilo se na druhém místě v případě MDMA – účinné látky v extázi. Kokain je v Amsterdamu nejoblíbenější drogou. A užívání drog v Leeuwardenu je překvapivě vysoké, uvádí NRC .

Po dobu jednoho týdne na jaře 2023 vědci testovali vodu v čističkách odpadních vod v 88 městech ve 24 evropských zemích. Poté vypočítali koncentraci šesti drog v odpadních vodách na 1 000 obyvatel, aby byly výsledky srovnatelné. Drogami jsou metamfetamin (pervitin), MDMA, kokain, amfetamin (rychlost), konopí a ketamin. Nizozemská města, která se zúčastnila, byly Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht a Eindhoven.

Nizozemsko zůstává v evropském kontextu velkým uživatelem drog – alespoň jedno nizozemské město bylo v top 5 uživatelích téměř všech měřených narkotik. Jedinou výjimkou je metamfetamin, kde se žádné ze zúčastněných nizozemských měst nedostalo do první desítky.

Amsterdam, Leeuwarden a Rotterdam jsou v užívání kokainu na třetím až pátém místě po Antverpách a Tarragoně. Rotterdam obsadil první místo za konopí. Třetí skončil Leeuwarden a čtvrtý Amsterdam. Rotterdam (2), Amsterdam (3) a Utrecht (4) jsou všechny v první pětce pro MDMA. Leeuwarden skončil na sedmém místě.

Rotterdam (2) je jediným nizozemským městem v první pětce pro použití ketaminu, ačkoli Leeuwarden (7) se dostal do první desítky. Leeuwarden (5) je jediným nizozemským městem v první pětici rychlosti. Rotterdam obsadil šesté místo. Využití rychlosti je v Leeuwardenu třikrát vyšší než v Amsterdamu.

Eindhoven se umístil na sedmém místě za užívání kokainu a Utrecht na osmém. Obě města jsou také v první desítce v užívání konopí, na osmém a devátém místě.

Vědci z Trimbos Institute, kteří provedli nizozemskou část této studie, jsou překvapeni mírou užívání drog v Leeuwardenu. „Pokud se podíváte na demografický profil Leeuwardenu, není to město s mnoha studenty nebo cestovním ruchem,“ řekla NRC výzkumnice Trimbos Laura Smit-Rigter. Naměřené zbytky drog ve městě označila za zarážející. „V Leeuwardenu je to až na hraně.“


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa